
Thorbjørn Jagland sier farvel til Facebook

Tidligere statsminister, utenriksminister og Ap-leder, Thorbjørn Jagland, mener sosiale medier, og spesielt Facebook, utgjør en alvorlig fare for demokratiet.
– Jeg vil ikke lenger være del av de amerikanske tech-gigantenes algoritme-manipulerte plattformer. De er en stor fare for verden, tordner Jagland på sin egen Facebook-side.
Thorbjørn Jagland var statsminister fra 1996 til 1997, utenriksminister fra 2000 til 2001, og leder for Arbeiderpartiet fra 1992 til 2002.
Han har i lengre tid vært bekymret for ordskiftet i sosiale medier, hvilke krefter som styrer sosiale medier, og dermed har kontroll med informasjonsflyten til milliarder av mennesker.
– Ekkokamre der det blir mer og mer hat

I et flammende innlegg, på nettopp Facebook, går Jagland til frontalangrep mot krefter han mener truer verdensfreden, og trigger til splittelse og større avstand mellom mennesker.
– Sosiale medier deler verden opp i ekkokamre der det blir mer og mer hat og fundamentalisme, mener Norges tidligere statsminister.
I tillegg til sin lange politiske karriere i Arbeiderpartiet, har Jagland hatt verv som stortingspresident og generalsekretær i Europarådet.
– Oppdaget plutselig at en ny verdensorden hadde oppstått
Han forklarer det endelige bruddet med mediegiganten som et resultat av en prosess hvor han har fulgt eierne av X og Facebook, henholdsvis Elon Musk og Mark Zuckerberg, og signalene de sender ut.
– Første steg mot dette standpunkt tok jeg da jeg så Musk, Zuckerberg og de andre sto rett bak presidenten da han ble innsatt. Neste skritt tok jeg da den europeiske eliten akkurat hadde rukket å forflytte seg fra Davos til München og plutselig oppdaget at en ny verdensorden hadde oppstått. De fortsatte å gjøre det de hadde gjort lenge, å sende ut Twitter-meldinger fra sine egne ekkokamre der de tryglet om å få være med i Trumps «brave new world», forklarer Jagland i sitt alvorstyngede «avskjedsbrev» til Facebook.
– En lov kan ikke «tweetes, den må vedtas

Thorbjørn Jagland (74) er en av Norges mest markante politikere. Han vokste opp i en arbeiderklassefamilie i Lier i Buskerud. Faren var sveiser og fagforeningsmann, mens moren var kokk.
Første gang han ble valgt inn på Stortinget, var i 1993, hvor han ble sittende til 2009 etter å takket nei til gjenvalg.
Nå advarer han norsk ungdom mot å tro at politisk engasjement er å være på sosiale medier.
– En lov kan ikke «tweetes, den må vedtas. En institusjon kan ikke «tweetes», den må bygges gjennom politiske vedtak, fastslår Jagland.
– Heretter vil det ikke komme noe fra meg
Han betegner ikke sin egen Facebook-sorti som «heroisk», men som en nødvendig personlig markering, fremfor å stilltiende godta et regime han mener er på ville veier.
– Heretter vil det ikke komme noe fra meg på Facebook, men jeg vil fortsette å skrive artikler, holde foredrag, på den gamle måten altså, og stemme Arbeiderpartiet livet ut, hvor mange ganger vet man ikke, oppsummerer Thorbjørn Jagland, før han logger ut for siste gang.