
Dansk etterretning: – Økende vilje til å utfordre Nato fra russisk side

Dansk etterretning advarer mot økt risiko for krig i stor skala i Europa om få år.
– Vi ser at det fra russisk side er en økende vilje til å utfordre Nato, sier Anja Dalgaard Nielsen, sjef i Forsvarets Efterretningstjeneste (FE), til Jyllands-Posten.
Russland vil trolig være mer villig til å bruke militær makt i en regional krig mot ett eller flere europeiske Nato-land dersom alliansen oppfattes som militært svekket eller politisk splittet.
Det kommer frem i en oppdatert risikoanalyse fra FE.
– Dersom krigen i Ukraina stopper eller fryses fast, vil Russland kunne frigjøre betydelige militære ressurser og dermed øke sin militære evne til å utgjøre en direkte trussel mot Nato, heter det i vurderingen.
Tre mulige scenarier
FE skisserer tre mulige scenarier for hva Russland vil være i stand til dersom dette skjer:
- Innen seks måneder vil Russland kunne utkjempe en lokal krig i et naboland.
- Etter to år vil landet kunne utgjøre en troverdig trussel mot flere Nato-land, spesielt i Østersjøregionen.
- Etter fem år vil Russland kunne forberede seg på en storskala krig på det europeiske kontinentet, der USA ikke involverer seg.
FE understreker at disse tidsrammene er basert på forutsetningen om at Nato ikke ruster opp i samme tempo som Russland, skriver danske TV 2.
– Russland vil sannsynligvis være mer villig til å bruke militær makt i en regional krig mot et eller flere europeiske Nato-land dersom Russland oppfatter Nato som militært svekket eller politisk splittet. Dette gjelder spesielt hvis Russland vurderer at USA ikke kan eller vil støtte de europeiske Nato-landene i en krig med Russland, heter det i vurderingen.
Se video: Skal vise russisk milliontabbe
Advarer likevel
Sjefen for FE, Anja Dalgaard Nielsen, påpeker at det per i dag ikke foreligger noen konkret trussel om et russisk angrep mot Danmark. Likevel advarer hun om en økende vilje fra russisk side til å utfordre Nato.
– Vi ser en amerikansk administrasjon som er fokusert på å avslutte kamphandlingene i Ukraina, sier Dalgaard Nielsen til Jyllands-Posten.
Lørdag uttalte USAs president Donald Trump at han hadde hatt en samtale med Russlands president Vladimir Putin. Ifølge nyhetsbyrået Reuters sa Trump til journalister at «vi gjør fremskritt» og la til at han forventer flere samtaler med Putin. Han uttrykte også ønske om å møte den russiske presidenten når tiden er riktig.
Russiske myndigheter har verken bekreftet eller avkreftet at samtalen har funnet sted.