Finsk Russland-ekspert om utviklingen i Østersjøen: – Det er et ønske om hevn

Kystvaktskipet KV Sortland på patrulje foran Troll A. I etterkant av det som skjedde i Østersjøen, er Forsvaret nå mer til stede og synlige i områdene rundt våre olje- og gassinstallasjoner. Foto: Forsvaret / NTB
Kystvaktskipet KV Sortland på patrulje foran Troll A. I etterkant av det som skjedde i Østersjøen, er Forsvaret nå mer til stede og synlige i områdene rundt våre olje- og gassinstallasjoner. Foto: Forsvaret / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Østersjøen er i ferd med å bli en arena for hybrid krigføring, og et havområde hvor Nato og Russland føler hverandre på tennene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå advarer forsker mot ukontrollert eskalering.

– Det begynner det å skje ganske mye under vann nå. Det store bildet er at det skjer i luften, på bakken, på og under vann. Det er et ønske om hevn i Kreml akkurat nå. De fortsetter å utfordre, og det koster ikke Russland så mye heller, sier Hanna Smith til Yle.

Hun er Russland-ekspert og forsker i utenriks- og sikkerhetspolitikk, og direktør for strategisk planlegging og respons ved European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats. Hun er også tilknyttet Aleksanteri Institute og det finske senteret for russiske studier ved Universitetet i Helsinki.

Smith følger utviklingen i Østersjøen tett. Hun liker ikke det hun ser, og ber Nato-land være ekstra på vakt i tiden som kommer.

Økologisk katastrofe

Nå venter den finske forskeren at det kommer til å tilspisse seg ytterligere i Østersjøen, og at russerne trolig vil tøye strikken for å se hvor langt de kan gå før Nato reagerer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Hanna Smith er direktør for strategisk planlegging og respons ved European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats Foto: HybridCoE
Hanna Smith er direktør for strategisk planlegging og respons ved European Centre of Excellence for Countering Hybrid Threats Foto: HybridCoE

– Vi vil sannsynligvis se mer militær aktivitet, og muligens ytterligere forsøk på å forstyrre kabler og gassrørledninger. Tidligere har folk ventet og sett på sabotasje som enkeltstående hendelser. Men nå som tempoet har økt, har vi måttet reagere skikkelig for å stoppe det, advarer Hanna Smith.

Hun mener det ligger i hybridtruslenes natur at aktivitetene skifter form for å fortsette å overraske de som blir utsatt for trusler og sabotasje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU varsler tiltak mot skyggeflåte

EU har varslet strengere tiltak mot den russiske skyggeflåten av skip som frakter varer inn og ut av Russland for å omgå Vestens strenge sanksjonsregler.

– De siste sabotasjeforsøkene i Østersjøen er ikke isolerte hendelser, men inngår i et mønster av handlinger som går ut på å skade vår infrastruktur på områder om energi og kommunikasjon, sier EUs utenrikssjef Kaja Kallas til Die Welt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-land sender ti marinefartøy

Nato har varslet at alliansen vil sende ti skip til Østersjøen for å vokte kritisk infrastruktur under vann. Det er hovedsakelig marinefartøy fra Finland og Estland som vil ivareta sikkerheten i Finskebukta. Skip fra andre Nato-land skal stasjoneres i nærheten av energi- og fiberkabler i nærheten, ifølge finske medier.

EUs utenrikssjef Kaja Kallas Foto: AP / NTB
EUs utenrikssjef Kaja Kallas Foto: AP / NTB

Svenske myndigheter arbeider med å klargjøre hvilke fartøy landet kan bidra med i overvåkingen.

– Det pågår et arbeid nå blant de allierte for å se hvilke ressurser det kan bli snakk om, sier forsvarsminister Pål Jonson til SVT. Nato-operasjonen skal styrke sikkerheten i Østersjøen, og er ventet å vare ut april.

Kan utløse økologisk katastrofe

Russland-ekspert Hanna Smith berømmer den markante finske reaksjonen mot oljetankeren Eagle, som er mistenkt for å ha kuttet kabler for kritisk infrastruktur i Østersjøen. Finske soldater bordet skipet og tok det i arrest. Nå pågår etterforskningen for fullt. Skipet holdes tilbake og mannskapene er grundig avhørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skipet nektes å seile videre før den finske etterforskningsledelsen har fått sine svar på hva som egentlig har skjedd, og hvilken rolle skipet har hatt i forbindelse med de ødelagte sjøkablene. Mistanke om sabotasje på ordre fra Moskva er blitt omtalt som et svært sannsynlig scenario.

Forskeren viser til at Russland ønsker å foreta handlinger som koster Vesten mye og svekker Nato-landene. Hun tror den neste trusselen kan være økologisk katastrofe, og oppfordrer til å ta truslene på alvor.