Russland advarer USA mot innblanding på Grønland: – Da må vi svare
Truer med gjengjeldelse dersom Donald Trump gjør alvor av trusselen mot verdens største øy.
Det har skapt svært sterke reaksjoner etter at påtroppende president Donald Trump under en pressekonferanse sa at USA ikke vil utelukke bruk av økonomisk eller militær makt for å få kontroll over Grønland.
Den strategisk beliggende øya er et selvstyrt territorium i kongeriket Danmark, som er en av USAs allierte i kraft av medlemskapet i forsvarsalliansen Nato. En militær intervensjon av Grønland vil i teorien utløse Natos artikkel fem, som innebærer at et angrep på ett medlemsland, er et angrep på hele alliansen.
– Da kan Russland måtte svare på nytt
Derfor har det ikke manglet på advarsler og negative reaksjoner fra andre Nato-allierte, EU og fra USAs nåværende regjering. Nå kommer også reaksjoner fra Russland.
– Hvis USA øker sin militære tilstedeværelse, kan Russland måtte svare på nytt, advarer Russlands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, skriver Berlingske.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenRussland har i løpet av de siste ti årene økt sin tilstedeværelse i Arktis. Dette er også et av Trumps hovedpoeng for sitt kontroversielle utspill om å overta Grønland, i tillegg til den store forekomsten av naturressurser og øyas svært strategiske beliggenhet.
– Vil bare bidra til ytterligere forverring
Dersom USA velger å øke sin militære tilstedeværelse på Grønland, kan Russland måtte svare.
– Et forsøk på å sikre USAs nasjonale sikkerhet på bekostning av andre lands interesser, er beheftet med ytterligere forverring av situasjonen i Arktis, og vil bli tatt hensyn til av Russland i sin militære planlegging. Det vil sannsynligvis eskalere spenningene i Arktis, sier Russlands ambassadør i Danmark, Vladimir Barbin, til den danske avisen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKreml-talsmann Dmitrij Peskov kritiserer Vesten for Europas svake respons på Trumps uttalelser.
– Vi følger den ganske dramatiske utviklingen av situasjonen veldig nøye. Russland vil fortsatt være til stede i den arktiske sonen. Vi er heldigvis fortsatt bare på et nivå med uttalelser, sier Dmitrij Peskov, ifølge Ria Novosti og Tass, skriver BBC.
Artikkelen fortsetter under annonsenTalskvinne for det russiske utenriksdepartementet, Maria Zakharova, sier det fortsatt er for tidlig å vurdere budskapet fra Trump, ettersom han ennå ikke har tiltrådt som president.
– Grønlands skjebne burde avgjøres av innbyggerne
Russland annekterte Krimhalvøya i 2014 etter store internasjonale protester. Den ulovlige okkupasjonen var også en av hovedgrunnene til at den pågående krigen mellom Ukraina og Russland utviklet seg til storkrig i februar 2022. Dersom USA skulle annektere Grønland, vil det være et klart brudd på Folkeretten, og utløse Danmarks rett til selvforsvar.
Selv om Kreml hevder at Krimhalvøya tilhører Russland, og har annektert området med makt, mener russiske myndigheter at USA må holde fingrene av fatet på Grønland.
– Grønlands skjebne burde avgjøres av innbyggerne, lovlig og uten ekstern innblanding, innenfor rammen av gjeldende dansk lovgivning og uten ekstern innblanding, oppfordrer Vladimir Barbin.
Artikkelen fortsetter under annonsenAnklager Danmark for «amerikansk-sentrisitet»
Det statlige russiske nyhetsbyrået TASS har også kommentert Trumps Grønland-utspill, ved å vise til den russiske ambassadøren i Norge, Nikolay Korchunov.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Donald Trumps forslag kan bare bringe usikkerhet og spenning til regionen. De siste årene har vi sett en økt amerikansk tilstedeværelse på Grønland, ledsaget av et press for å ekskludere Kina derfra, påpekte den russiske diplomaten.
Han mener at Danmarks utenrikspolitikk er preget av «amerikansk-sentrisitet» og at dette «øker Danmarks sårbarhet for press fra Washington.»
Viser til Norge og Svalbard som eksempel
– I den fremvoksende situasjonen, preget av politisk uforutsigbarhet og usikkerhet, virker det ekstremt viktig å bygge en politikk og handle på grunnlag av folkeretten, prinsippene om gjensidig interesseoverveielse og inkluderende dialog, påpeker Nikolay Korchunov.
Han trekker også inn Svalbard, og mener det ikke kan utelukkes at Trump-administrasjonen kan vise interesse for Norges suverenitet over Spitsbergen og Svalbard.
– Norge er i en mer fordelaktig posisjon enn Canada og Danmark, fordi når det gjelder Spitsbergen, er det en sterk avskrekkende effekt i form av Spitsbergen-traktaten fra 1920, som partene, inkludert Russland, absolutt ikke vil tillate en endring i øygruppens spesielle status, uttaler Korchunov, ifølge TASS.