Amnesty: Minst 110 drept i protester i Mosambik

Politiet i Maputo under demonstrasjoner 7. november. Den siste tiden er situasjonen blitt forverret, og over 30 mennesker er drept på under en uke, ifølge Amnesty.
Politiet i Maputo under demonstrasjoner 7. november. Den siste tiden er situasjonen blitt forverret, og over 30 mennesker er drept på under en uke, ifølge Amnesty. Foto: Carlos Uqueio / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Minst 110 mennesker er drept i demonstrasjoner i kjølvannet av det omstridte presidentvalget i Mosambik i oktober, ifølge Amnesty International.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Menneskerettsorganisasjonen ber onsdag myndighetene i Mosambik om å avslutte sin «blodige» håndtering av demonstrasjonene.

Uro har rystet landet sør i Afrika siden valget 9. oktober. Regjeringspartiet Frelimo, som har hatt makten siden 1975, ble utropt til vinner av valget, men opposisjonspartier har fremmet anklager om valgfusk.

– Nok er nok. I over 50 dager har Mosambiks Frelimo-ledede regjering nektet å avslutte sin blodige fremferd overfor demonstranter, sier Khanyo Farise, Amnestys visedirektør for det østlige og sørlige Afrika.

Over 30 personer ble drept mellom forrige onsdag og mandag denne uka, ifølge den lokale organisasjonen Plataforma Decide, som Amnesty siterer.

– Myndighetenes åpenbare, vedvarende og eskalerende bruk av unødvendig og ulovlig makt mot demonstranter må opphøre umiddelbart, sier Farise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenige om hvem som vant

Grunnlovsdomstolen i landet ventes å bekrefte resultatet av valget minst to uker før den planlagte innsettelsen av Daniel Chapo som ny president i januar. Han tilhører Frelimo, i likhet med avtroppende president Filipe Nyusi.

Ifølge valgkommisjonen fikk Chapo nesten 71 prosent av stemmene. Venancio Mondlane, leder for det lille partiet Podemos, kom offisielt på andreplass med 20 prosent.

Men Mondlane hevder at en separat opptelling gir ham 53 prosents oppslutning, mens Chapo bare skal ha fått 36 prosent.

Norsk «bistandsyndling»

Mosambik var i mange år et av Norges aller viktigste mottakerland for bistand. Landet mottok i tiårsperioden fram til 2023 over 4 milliarder kroner i øremerket norsk bistand, skriver Panorama Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mosambik-kjenneren Kjetil Klette Bøhler, som var i landet i november, beskriver situasjonen som et folkeopprør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I de ukene jeg var der, snakket jeg med mange. Jeg fant ingen, absolutt ingen, som støttet regjeringspartiet eller hadde tiltro til det offisielle valgresultatet, sa Bøhler, som er professor i musikkvitenskap, til Panorama Nyheter tirsdag.

Gruveprotest

Mondlane har bedt tilhengerne blokkere gruvene i landet i protest mot regjeringspartiet. Nabolandet Sør-Afrikas innenriksminister Leon Schreiber besøkte onsdag grenseovergangen i Lebombo, der det har vært store protester. Han ba om ro av hensyn til handel og reiseliv.

Sittende president Nyusi ba samme dag forsvaret og sikkerhetsstyrkene om å forberede seg på «utfordringene landet står overfor». Han ba dem om å forbedre sin «evne til å samhandle med befolkningen» og bare bruke makt i tilfeller der det er ytterst nødvendig, ifølge en uttalelse nyhetsbyrået AFP har gjengitt.

Presidenten lovet dessuten «omfattende revisjon av valglovene».