Syria-konflikten: – Iran er nå taperen
Israels gjentatte militære angrep i Syria har kraftig svekket Irans innflytelse i regionen.
Da ulike opprørsgrupper, ledet av Hayat Tahrir al-Sham (HTS), styrtet Bashar al-Assads regime, satte det maktkampens hjul i Midtøsten i gang.
– Irans motstandsakse har kollapset. Israel er vinneren, sier Dag Henrik Tuastad, førstelektor i midtøstenstudier ved UiO.
Den såkalte motstandsaksen – forbindelsen mellom Iran, Syria og Hizbollah – har vært en sentral del av Irans strategi for å utøve makt i Midtøsten. Israels handlinger har imidlertid fragmentert denne aksen.
Står i en svakere posisjon
Syria under Assad fungerte som en landkorridor for Iran til å levere våpen og materiell til Hizbollah i Libanon. Våpenforsyninger er sterkt redusert, og den iranske revolusjonsgardens baser i landet har blitt ødelagt.
Israel har gjennomført over 300 flyangrep i Syria siden Assad-regimets fall i helgen, ifølge eksilgruppen SOHR. I tillegg har de det siste året gjennomført angrep med mål om å stanse våpenleveranser til Libanon.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNår Irans allierte, Assad, nå har har forlatt Syria, står nabolandet i en svakere posisjon, både militært og politisk.
– Iran er nå taperen. De var støttespillere til det nye regimets verste fiende. De prøver jo synlig å ta kontakt for å skape forbindelse, men de stiller egentlig bakerst i køen, sier Tuastad.
Tirsdag kveld hevdet Israel å ha gjennomført 480 angrep i Syria på 48 timer, deriblant mot den syriske flåten, som landet påstår å ha ødelagt.
Se video: På innsiden av «skrekkfengselet»
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Ønsker ikke å være en lakei
Nå møter Iran sterk konkurranse fra andre regionale makter som Qatar og de andre Gulf-statene. Mens Iran har mistet terreng, har i tillegg Tyrkia styrket sin posisjon som en viktig maktfaktor i Syria.
Samtidig har HTS kommet med noen interessante signaler.
– De ønsker først og fremst ikke å være en lakei for andres interesser. De har signalisert at de skal bygge staten innenfra. Det er noe man kan tro dem på, sier Tuastad.
Artikkelen fortsetter under annonsenTuastad understreker at selv om Iran er svekket, er de fortsatt en viktig aktør i regionen.
Betydelig strategisk seier
For Israel markerer utviklingen en betydelig strategisk seier. Ved Irans svekkede tilstedeværelse og den hanglende logistiske forbindelsen til Hizbollah, øker Israels regionale sikkerhet.
Israels bombing av syriske mål har imidlertid også skapt langsiktige risikoer. Ved å svekke staten Syria kan landet stå i fare for å bli et arnested for jihadistiske grupper, inkludert IS.
– Hvis det blir borgerkrig, da har du ikke nødvendigvis kontroll på om IS kan etablere seg, sånn som de har gjort i andre feilede stater, som i Jemen, sier Tuastad.
Han mener likevel det finnes tegn som motstrider et slikt utfall.
– Overraskende nok virker det som om dette ikke er et comeback for islamisme, men snarere for universelle verdier, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenDet er en frihetsfølelse, og kanskje til og med en renessanse for ideer – humanistiske ideer om demokrati og frihet – som preger stemningen i Syria nå, beskriver eksperten.
– Det står i sterk kontrast til ideen om et totalitært islamistisk styre, sier han.
Selv om Israel tilsynelatende har kommet sterkt ut av situasjonen, trekker Tuastad frem «loven om uintenderte konsekvenser».
– Vi vet ikke helt hva man får i Syria.