Assad-regimets fall truer russiske interesser i Afrika
Russland klarte å redde et isolert og fordømt regime fra opprørere, og fremsto med styrke blant vestlig-kritiske afrikanere. Etter at Assad-regimet nå har kollapset, har Russlands omdømme blitt svekket.
Russland har lenge brukt Syria som reklame for sine militære tjenester hos autoritære ledere i Afrika. Med Assad-regimets kollaps denne helgen, kommer Russland til å slite med å vinne tilbake tilliten.
ABC Nyheter har snakket med Morten Bøås, som er seniorforsker hos NUPI og har lenge fulgt med på russisk aktivitet i Afrika.
– Syria var et viktig selling-point for Russland. Det viste hvor flinke de er til å beskytte regimer. Blir vanskelig å selge det nå.
Frustrasjon over Vesten
Bøås forteller at mange afrikanske myndigheter er lei av klager fra vestlige land over deres udemokratiske styre.
– Russland kjører hardt på med kampanjer på sosiale medier som spiller på frustrasjon med Vesten, spesielt Frankrike.
Kampanjen ser ut til å fungere flere steder. I Den sentralafrikanske republikk får Wagner-gruppen æren for sikkerheten. Wagner-gruppen fortsetter sine operasjoner som normalt etter det feilslåtte opprøret i fjor, men kom under direkte statlig kontroll og skiftet navn til Afrikakorpset.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEn statue som avbilder gruppens soldater er oppført i hovedstaden, og etter Wagner-gruppens leder Jevgenij Prigozjins bortgang ble det lagt blomster og kranser ved statuen.
Reklamerte syrisk suksess
Bøås forteller at Russland gjerne opererer i land som er sårbare og styres autoritært, som gjør at vestlige land kvier seg for å knytte bånd til dem.
– Det Russland kan tilby er regime-beskyttelse, der man stiller ingen spørsmål. Det er lettere for et land som selv er autoritært og ikke har en kritisk presse.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMange statsledere så at russerne var villig til å gi militær hjelp til et udemokratisk regime i Syria, og flere anså den støtten som helt sentral for regimets overlevelse da borgerkrigen brøt ut.
I 2013 var den franske militær-intervensjonen mot militante islamister i Mali ønsket velkommen, men etter at det ikke ble noen forbedringer, snudde holdningen seg mot Frankrike. I 2022 krevde juntaen i Mali at franske soldater skulle forlate landet. I stedet inviterte man russiske soldater fra den beryktede Wagner-gruppen, som hadde vist seg effektive i Syria.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Russland har brukt deres militære suksesser i Syria som «branding», forklarer han.
Suksessen som kollapset
Det at Russland klarte å redde et isolert og fordømt regime i Syria fra både demokratiske styrker og islamistiske militser, var gull verdt for Russlands anseelse blant ikke-vestlige stater. Men etter at regimet nå har kollapset i løpet av noen få dager har Russlands omdømme blitt svertet.
– Det å beskytte et regime er det helt grunnleggende i russiske tjenester, og det ble ikke oppfulgt i Syria. Nå har de som har kjøpt dette produktet sett at Russland ikke kunne gjøre en verdens ting.
Bøås forteller at det er for tidlig til å se direkte konsekvenser, men at regimet til deres viktigste allierte i Midøsten kollapset er ikke til Russlands fordel og kommer til å skape usikkerhet i deres relasjoner til afrikanske land.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Kreml kommer til å spørre seg selv, hva skjer nå med vår «branding».
Han har fulgt med på sosiale medier der russiske influensere jobber iherdig for å reklamere russiske interesser i regionen.
– Nå er det veldig tyst.
Vest- og sentralafrikanske land følger med på situasjonen. Bøås sier at nå kommer statsledere til å spørre seg selv «hva i helvete skjedde, og kan dette skje oss?» og vurdere nøyere om russisk støtte er pålitelig.
Det er ikke bare myndigheter som ble sjokkert over det plutselige og totale kollapset til Assad-regimet. Sahel-regionen har flere islamistiske grupper som er i væpnet konflikt med statlige myndigheter, som kan la seg inspirere av de syriske opprørenes lynkrig. Bøås forteller at de sannsynligvis tenker at de kanskje også kan utføre lignende aksjoner mot et lands myndigheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenSpillet fortsetter
I 2022 Russland tok over de militære operasjonene mot islamistene i Mali, etter at Frankrike hadde mislyktes, men den russiske intervensjonen har ikke hatt større fremgang.
Den 17. september i år utførte islamister et angrep mot Bamako, Malis hovedstad. Til tross for russisk militær tilstedeværelse i landet, angrep islamister bygg som tilhører hæren og politiet, samt en militær flyplass. I regionen anser mange dette som det første russiske tilbakeslaget, hvor de ikke er i stand til å gi den beskyttelsen de lover.
– Mange regner angrepet som begynnelsen på slutten. Assad-regimets fall beveger seg inn i et større bilde, sier Morten Bøås til ABC Nyheter.
Forskeren tror at vestlige land kan utnytte Assad-regimets kollaps i regionen, men at Frankrike ikke kommer til å kunne gjøre et militært comeback blant sine tidligere kolonier.
Artikkelen fortsetter under annonsen– De har mistet all troverdighet.
Frankrike ser derimot mot andre afrikanske land. Akkurat nå nærmer de seg Nigeria, og ser om de kan bli en ny fransk alliert. Bøås sier at Nigeria er interessant, fordi det er engelsktalende. Landet var ikke en fransk koloni, men en britisk.
– Vi får se hva Storbritannia sier om dette. Stormaktsspillet fortsetter.