Nibarnsmor trosser kinesisk trend
I flere år på rad har den kinesiske befolkningen fortsatt å synke, til tross for tiltak fra myndighetene. Ett ektepar går nå imot trenden, dog av en noe spesiell årsak.
Kinas befolkning blir mindre, viser en undersøkelse. Selv om Kina inntil nylig var verdens mest befolkede land, blir de færre grunnet landets lave fødselsrate.
– Kinesiske myndigheter er i litt panisk tilstand, det er ikke lett å få unge kvinner til å få flere barn.
Det forteller Mette Halskov Hansen til ABC Nyheter. Hun er professor i Kina-studier ved UiO, som har forsket på Kina og Taiwan i flere tiår.
Kina ligner sine naboer
– Kinesiske kvinner er ikke ensformige med bare ett syn, men vi kan se tendenser over lengre tid. Vi ser at i de siste ti årene finnes det en større del av unge kvinner som ikke er opptatt av å bli gift og få barn, i hvert fall som veldig ung, sier Hansen.
Noen årsaker til at unge ikke ønsker seg ekteskap og flere barn er en rekordhøy arbeidsledighet blant unge med synkende lønninger, boligkrise og store kostnader knyttet til utdanning og forsørgelse for barn.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det oppleves som en glede å få barn i Kina, men man er klar over utfordringene det medfører, sier Hansen.
Fødselsraten til Kina ligger på 1,2 barn per kvinne, og det krever en fødselsrate på 2,1 for å opprettholde befolkningen. Med det tallet ligner Kina på sine naboland, som også sliter med synkende befolkning. Japan har litt høyere fødselsrate på 1,3, mens Sør-Korea har et av verdens laveste med en rate på 0,8 barn per kvinne.
Flere tiltak er satt i gang for å reversere dette, blant annet økonomiske insentiver for å støtte den økonomiske kostnaden flere barn medfører. Men tiltakene varierer fra provins til provins. Et eksempel er at det er statlig bestemt at mor får fødselspermisjon på 98 dager, og i enkelte provinser kan det vare opp til seks måneder.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLignende tiltak har vært utført over lengre tid i nabolandene Japan og Sør-Korea, uten at det har hatt noen særlig effekt på fødselsraten.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det er langt vanskeligere å få folk til å få flere barn, enn det å begrense antall barn.
Astrologisk dyreflokk
Insentivene til de kinesiske myndighetene har ikke klart å snu tendensen i år. En kinesisk familie er unntaket. Et gift par har ni barn sammen og ønsker seg flere, skriver South China Morning Post. Men grunnen til at de ønsker seg en stor barneflokk er ikke tiltakene til myndighetene, men kinesiske stjernetegn.
I den kinesiske kalenderen er hvert år tilegnet et viss dyr og følger en tolv års syklus. Det året du er født i avgjør hvilket dyr som blir ditt stjernetegn som man mener påvirker din personlighet.
Paret møttes i 2008 og giftet seg to år senere. Samme år som de giftet seg kom det første barnet, en datter født i tigerens år. Paret sier at de ønsker å få et barn i hvert av stjernetegnene i den kinesiske kalenderen.
Artikkelen fortsetter under annonsenParet venter sitt tiende barn som ser ut til å bli født i slangens år. Per i dag mangler paret barn i stjernetegnet okse, hare, slange, hest og sau.
De håper at barna vil følge deres fotspor når det gjelder å ha en stor familie. Paret forbereder seg på en økende familie ved å renovere hjemmet slik at det kan huse «81 fremtidige barnebarn».
Få unge og mange eldre
Kina er kjent for det som kalles for «ettbarnspolitikken» som var gjeldende i mange tiår. Hansen sier at det er misvisende, ettersom kravet om ett barn ikke var gjeldende over hele Kina. Hun sier at det var en streng politikk for fødselskontroll der par i byene var generelt begrenset til kun ett barn, men på landsbygda og for flere minoriteter kunne man få to barn, i noen tilfeller tre.
Holdningen er snudd hos kinesiske myndigheter.
– Paradokset er at det var strenge tiltak mot mange barn så lenge, og plutselig ble det motsatt.
Hovedgrunnen, forteller Hansen, kommer av at økonomien blir kraftig påvirket om det er færre unge i arbeid som må forsørge stadig flere eldre.
– Problemet er at kinesere over 65 år utgjør 14 til 15 prosent av befolkningen, og dette tallet går oppover.