Ekspert om hva USA og verden kan forvente av Trump: – Han kommer til å ta kraftfulle grep

Donald Trump.
Donald Trump. Foto: Evan Vucci / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvordan vil fire nye år med Donald Trump som president arte seg? Vil han styre USA på diktatorisk og fascistisk vis, slik flere har advart mot, eller vil han overraske positivt?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er altfor tidlig å si. Han har vist både i ord og handling at han har autoritære tilbøyeligheter. Men USA har fortsatt mange uavhengige maktsentre, spesielt delstatene og domstolene.

Slik svarer Hilmar Mjelde, professor ved Høgskulen på Vestlandet, på spørsmål fra ABC Nyheter på om Trump vil bli en fascistisk, diktatorisk og enerådig president.

Blant Trumps støttespillere er forventningene spent til bristepunktet. Etter fire år i opposisjon er det republikanske partiet (GOP) klare til å innta Det hvite hus og gi USA en ny kurs.

Vil reversere Bidens politikk

Professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet. (Foto: Mauricio Ramirez, Høgskulen på Vestlandet) Foto: Mauricio Pavez
Professor Hilmar Mjelde ved Høgskulen på Vestlandet. (Foto: Mauricio Ramirez, Høgskulen på Vestlandet) Foto: Mauricio Pavez

Nøyaktig hva dette innebærer, er det ingen som vet, men Trump har allerede signalisert at han vil etablere nye, høye tollmurer, deportere millioner av migranter, nedbemanne offentlig sektor, pumpe opp mer olje, tone ned klimasatsingen, skjerpe abortlovgviningen, senke skattene, avslutte krigen i Ukraina, og reversere flere av Biden-administrasjonens veivalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han kommer til å ta kraftfulle grep for å deportere folk uten lovlig opphold i USA samt i tollpolitikken. Dette er helt ok i et demokratiperspektiv, fordi Trump lovet å gjøre det i valgkampen. Han har fått mandat fra velgerne til å gjøre begge deler.

– Bryter med demokratiske normer

Trump har allerede håndplukket kandidater til de viktigste nøkkelposisjonene i sin nye regjering. Mange navn er offentlig kjent, og flere av medarbeiderne blir regnet som svært kontroversielle. Trumps personvalg forteller noe om hans ambisjoner som president.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi ser en personalisering av presidentmakten. Det vil si at Trump nå samler makten over hele den utøvende statsgrein, altså presidentmakten, i sine egne hender. Ikke bare det, han prøver å dominere de andre statsgreinene, særlig kongressen, selv om disse i henhold til grunnloven er likestilte med presidenten. Dette bryter med demokratiske normer, konstaterer Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: – Mer vennlig enn da han møtte Obama

– Håndplukket

I forrige presidentperiode byttet Trump ut en rekke medarbeidere relativt hyppig. Hvorvidt historien vil gjenta seg i årene 2025 til 2029 er et åpent spørsmål.

– Kanskje ikke i samme grad som i første periode, fordi nå har han håndplukket folk han selv vil ha. I første periode hadde han ikke et eget nettverk i hovedstaden og måtte basere seg på anbefalinger fra andre. Han ansatte ofte folk han ikke kjente. Vi så også at Trump hadde de samme valgkampmanagerne gjennom hele valgkampen, i motsetning til i sin første valgkamp. Det kan også være et tegn på at det blir mindre utskiftninger når han har folk rundt seg som han er fortrolig med, oppsummerer professoren.

– Trump er på sitt mektigste nå

– Nå som Trump og GOP har kontroll med Representantenes Hus, Senatet og Kongressen – vil det heretter bli nærmest umulig å stanse Trump, eller finnes det fortsatt kontrollmekanismer og barrierer som kan holde Trump i sjakk?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har allerede sett at Senatet tvang Trump til å droppe sin foretrukne justisminister-kandidat, Matt Gaetz. Det er et sunt tegn på at maktfordelingsmekanismene fortsatt fungerer og verdt å merke seg for de som er redde for demokratiets fremtid i USA. Men Trump er likevel på sitt mektigste nå. Kongressen er dominert av Trump-lojalister, Høyesterett har akkurat gitt Trump større juridisk immunitet og han skal aldri på valg igjen. Han trenger derfor ikke bekymre seg for velgerne i samme grad som han måtte i sin første periode, mener Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen kan samle et så splittet land

Kongressen i USA Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB
Kongressen i USA Foto: J. Scott Applewhite / AP / NTB

– Hvordan skal Trump klare å samle USA igjen, har han troverdighet og evne til å bli president for alle amerikanere?

– Ingen kan samle et så splittet land, spesielt ikke Trump. Ingen amerikanske presidenter klarer å samle hele landet, med delvis unntak i spesielle krisesituasjoner. Husk også at konflikt og uenighet er naturlig og nødvendig i et demokrati. Det er ikke et mål at alle skal være enige. Det bør være en viss grad av uenighet i et demokrati, poengterer USA-kjenner Hilmar Mjelde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Project 2025

Project 2025 ble kjent i 2002 da den amerikanske konservative tenketanken Heritage Foundation publiserte ideen. Prosjektets intensjon er å utvide presidentens makt og fremme konservativ og høyreorientert politikk.

Project 2025 foreslår dessuten å omorganisere og si opp titusenvis av offentlige ansatte for å erstatte disse med Trump-lojale medarbeidere. Elon Musk, verdens rikeste mann, og utpekt av Trump til å modernisere offentlig sektor i USA, skal allerede være i gang med å lage en radikal plan for dette.

Dokumentet har fire hovedpolitiske mål, skriver BBC: Gjenopprette familien som midtpunktet i det amerikanske samfunnet, demontere den administrative staten, forsvare nasjonens suverenitet og grenser, og sikre individuelle rettigheter.