Starmer stemte for aktiv dødshjelp etter historisk debatt i Parlamentet

Tilhengere av aktiv dødshjelp utenfor Parlamentet i London fredag.
Tilhengere av aktiv dødshjelp utenfor Parlamentet i London fredag. Foto: Alberto Pezzali / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En betent debatt om aktiv dødshjelp pågår i Parlamentet i London. De folkevalgte har i en første avstemning stemt for at det skal tillates i England og Wales.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed går forslaget videre til en ny runde med høringer. En endelig avstemning vil først komme neste år.

Tilhengere av lovforslaget mener det eneste riktige er å la voksne dødssyke mennesker som har under seks måneder igjen å leve, og som ønsker å avslutte livet, få medisinsk bistand til å gjøre det.

Forslaget om lovendring er lagt fram av Labour-representanten Kim Leadbeater, og hun åpnet fredagens debatt i Underhuset.

– Vi snakker ikke om et valg mellom liv og død. Vi snakker om å la døende mennesker få velge hvordan de vil dø, sa Leadbeater.

Statsminister Keir Starmer var blant dem som stemte for forslaget. Han støttet et tilsvarende forslag i 2015, men i oppkjøringen til fredagens debatt ønsket han ikke å flagge sitt standpunkt.

«Statlig selvmordstjeneste»

En av de mest framtredende motstanderne av lovforslaget er Danny Kruger fra Det konservative partiet. Han sa at dødssyke mennesker må få noe bedre enn «en statlig selvmordstjeneste».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Praksisen er allerede tillatt i Australia, Canada og flere delstater i USA. Motstanderne i Storbritannia mener legalisering av aktiv dødshjelp vil legge ytterligere press på sårbare dødssyke som ikke ønsker å være en belastning for familien.

Representantene i Underhuset ble fristilt til å stemme etter egen samvittighet, uavhengig av partilinjen, og utfallet var derfor åpent. Mange representanter hadde på forhånd signalisert at de var usikre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Støtte i befolkningen

Et tilsvarende lovforslag ble også fremmet for ti år siden, men ble da nedstemt. Men holdningene til spørsmålet i befolkningen har endret seg siden den gang.

Leadbeater har blant annet vist til meningsmålinger som viser at et flertallet av britene støtter legalisering av aktiv dødshjelp. Hun viser også til at lovforslaget innebærer streng kontroll med når og hvordan slik hjelp skal kunne gis.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uenige

Mange folkevalgte er uenige og mener blant annet at det trengs mer forskning for å fastslå hvilke økonomiske og juridiske følger en lovendring vil kunne få.

Kritikere viser også til at det i Canada er slakket på vilkårene for aktiv dødshjelp etter lovendringen der.

Labour, som har et solid flertall med 402 av de 650 plassene i Underhuset, er splittet i spørsmålet, men flere av Starmers sentrale statsråder stemte for forslaget.

Også forgjengeren hans, konservative Rishi Sunak, stemte for forslaget om å tillate aktiv dødshjelp.