Sultne palestinere jakter på mat i Gaza

En gruppe uavhengige eksperter slo nylig fast at Gaza trues av hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp til palestinerne der. Nord på Gazastripen kan hungersnød alt være et faktum, ifølge ekspertene. Foto: AP NTB
En gruppe uavhengige eksperter slo nylig fast at Gaza trues av hungersnød fordi Israel ikke slipper inn nok nødhjelp til palestinerne der. Nord på Gazastripen kan hungersnød alt være et faktum, ifølge ekspertene. Foto: AP NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel har den siste måneden så å si ikke sluppet mat inn på den nordlige delen av Gazastripen. Nå utløpet USAs frist, og titusener av sultne og desperate palestinere venter spent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Palestinerne nord i Gaza rasjonerer nå det siste de har av mel og linser for å overleve.

Mens bombene og rakettene faller, risikerer noen av dem livet ved å begi seg ut på leting etter hermetikkbokser i ruinene av ødelagte hjem.

I tusentall har magre og sultne palestinere de siste ukene vaklet ut fra området og funnet veien til Gaza by, i håp om at det er mat og trygget å finne der.

Ett av sykehusene i Gaza har tatt imot tusenvis av underernærte barn, og en lege forteller at hun har behandlet en gravid kvinne som bare veide 40 kilo.

– Sult tvinger oss til å forlate hjemmene våre, forteller Mohammed Arqouq. Familien hans teller åtte medlemmer og er fast bestemt på å bli værende nord i Gaza, til tross for Israels beleiring og konstante angrep.

– Vi vil heller dø hjemme, sier han.

Nekter å flykte

Helsearbeidere advarer og forteller at sulten har blitt stadig verre siden israelske styrker beleiret den nordlige delen av Gazastripen og beordret innbyggerne der til å flykte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange palestinere har i likhet med Arqouqs familie nektet, vel vitende om at de kanskje aldri mer får vende tilbake dersom de flykter.

I forrige uke slo en internasjonalt ekspertgruppe fast at hele Gaza trues av hungersnød, som alt kan være en realitet i nord.

Amerikansk frist

USA ga i midten av oktober Israel frist til 12. november med å slippe inn minst 350 lastebiler med nødhjelp daglig eller risikere kutt i militærstøtten.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Israel hevder at det i oktober i gjennomsnitt slapp inn 57 lastebillass daglig, og at antallet økte til 81 den første uka av november.

FN er uenig og har beregnet at det i gjennomsnitt har sluppet inn 37 lastebiler daglig siden begynnelsen av oktober. Før krigen ankom det over 500 lastebillass daglig.

Israels strenge grensekontroll og vedvarende angrep, kombinert med økende desperasjon og lovløshet, gjør det også svært vanskelig å distribuere det lille av hjelp som finnes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske utenriksdepartementets talsmann Matthew Miller hevdet i forrige uke at Israel hadde tatt betydelig skritt for å sørge for mer nødhjelp, men la til at det trengs langt mer for å redusere lidelsene i Gaza.

– Det holder ikke å åpne nye veier dersom det ikke blir fraktet nødhjelp langs disse veiene, sa han.

Har trappet opp angrep

Israelske styrker har de siste ukene trappet opp angrepene mot byer som Beit Lahiya og Beit Hanoun og flyktningleiren Jabalia, der de fortsatt møter motstand fra væpnede palestinere.

Gaza by, der det fortsatt bor rundt 70.000 mennesker, hadde sist helg ikke mottatt forsyninger utenfra på 30 dager, ifølge FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA).

Den israelske regjeringen medga i slutten av forrige måned at de heller ikke hadde sluppet nødhjelp inn i Jabalia «som følge av de israelske styrkenes operative begrensninger».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag hevdet Israel derimot å ha å ha sluppet inn elleve lastebillass til Beit Hanoun og Jabalia, men ifølge Verdens matvareprogram (WFP) tvang israelske soldater dem til å losse nødhjelpen ved en veisperring utenfor byen. Hva som videre skjedde med den, er ikke kjent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Desperate

Palestinere nord på Gazastripen forteller nå om desperate situasjoner og en daglig kamp for å finne mat og vann. Arqouq drister seg ut om natten for å gjennomsøke ruiner i håp om å finne noe å spise.

– Noen ganger finner jeg en halvtom pakke med mel, noen hermetikkbokser og litt linser, forteller han.

Familien hans har søkt tilflukt i en skolebygning der flyktningene forsøker å dele på det vesle de har.

– Vi er som hunder og katter som leter etter mat i ruinene, forteller enken Um Saber.

Hun og de seks barna hennes søkte først tilflukt i en skolebygning i Beit Lahiya, men den ble bombet. Nå bor hun sammen med 40 andre, de fleste kvinner og barn, i svigerfarens hus. Linser og pasta er alt de har, og de har ikke mye.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trebarnsfaren Ahmed Abu Awda bor sammen med 25 andre i huset til en slektning i Jabalia. Også de må rasjonere maten og i beste fall nøye seg med ett måltid om dagen, bestående av brød og linser. Barna får alltid først.

– Noen ganger har vi ikke noe som helst å spise, forteller han.

Muggent mel

Den 38 år gamle fembarnsmoren Lubna rakk ikke å få med seg maten hun hadde da gaten hennes i Jabalia ble utsatt for et kraftig israelsk angrep.

– Som ved et mirakel kom vi oss ut, forteller hun. Nå har familien søkt tilflukt i Beit Lahiya.

Ektemannen fant litt mel i en ruin da israelske styrker trakk seg ut av Kamal Adwan.

– Det er muggent, så vi må sile det først, forteller Lubna, som er bekymret fordi den yngste datteren blir stadig tynnere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalene plan

Palestinerne frykter at Israel nå er i ferd med å tømme den nordlige delen av Gaza, for så å okkupere området permanent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mistanken bygger blant annet på en plan utformet av israelske generaler. Den går ut på å beleire området og bokstavelig talt sulte ut befolkningen der.

Den israelske hæren nekter for at det er gitt ordre til dette, men øyenvitner forteller at israelske soldater går fra hus til hus og tvinger innbyggerne til å flykte til Gaza by.

Ser ribbeina

Som andre byer på Gazastripen ligger store deler av Gaza by nå i ruiner, og heller ikke der er det mye mat å finne.

Rana Soboh, som er lege ved ett av sykehusene i byen, forteller at hun daglig tar imot rundt 350 underernærte pasienter, de aller fleste av dem internt fordrevne fra nord.

– Man kan se ribbeina deres, øynene stikker ut og de har store vansker med å konsentrere seg. Når vi snakker til dem må vi stadig gjenta for å få dem til å forstå hva vi sier, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi lider, det henger et sultspøkelse over Gaza, sier Soboh.

– Utsulting

Blant dem som har reagert sterkt på utviklingen, er utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim (Sp).

– At Gaza står på randen av en sultkatastrofe, er fullstendig menneskeskapt. De 60.000 barna som nå er akutt underernærte, kan få hjelp, og de kan overleve hvis bare FN får lov til å gjøre jobben sin, sier hun.

Tvinnereim anklager Israel for «vilkårlige og uforholdsmessige angrep» i Gaza og for i stor grad å nekte sivilbefolkningen der «tilgang til mat og nødvendig nødhjelp».

– Utsulting av sivilbefolkningen er i strid med krigens regler, slår hun fast.