Kina gjør seg klar til nye år med Trump
Kina venter seg trolig et konfliktfylt og uforutsigbart forhold til en ny Trump-administrasjon, både når det gjelder handel, teknologi og Taiwan.
I Trumps første presidentperiode var forholdet mellom Kina og USA preget av både handelskrig og brudd på kutymen når det gjaldt Taiwan.
Det som først framsto som et vennlig kameratskap mellom Trump og Xi Jinping, surnet etter hvert kraftig – ikke minst etter at Trump ga Kina skylden for koronapandemien og langet ut mot det han omtalte som «det kinesiske viruset».
På nyåret er Trump tilbake i Det hvite hus, og nå må Kina etter alt å dømme belage seg på fire nye år med skjerpet toll og hardtslående retorikk.
Men denne gangen er Kina i det minste bedre forberedt, ifølge professor i internasjonale relasjoner Zhao Minghao ved Fudan-universitetet i Shanghai.
– Trump er denne gangen ingen ukjent figur for kinesiske myndigheter. Beijing kommer til å svare på en gjennomtenkt måte og forsøke å kommunisere med Trump-teamet, mener han.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSatser på andre land
De siste årene har Kina tatt flere grep for å kunne takle en opptrappet handelskrig med USA. Samarbeidet med andre land og regioner er styrket – ikke bare med Russland, men også med Afrika, Latin-Amerika og Sørøst-Asia. Landet fører også et aktivt diplomati for å løse konflikter med EU, India, Japan og Australia.
I tillegg har Kina sørget for å bli mindre avhengig av amerikansk teknologi etter hvert som USA har innført strenge restriksjoner på hva Kina får importere.
Likevel vil kinesiske myndigheter trolig måtte pumpe store summer inn i økonomien for å holde veksten oppe hvis Trump gjør alvor av å innføre 60 prosents toll på kinesisk import.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKina eksporterer varer for over 400 milliarder dollar til USA hvert eneste år og vil kunne rammes hardt hvis store deler av dette forsvinner.
Kinesisk økonomi sliter allerede med høy ungdomsledighet, krise i boligbransjen, befolkningsnedgang og en kraftig eldrebølge i mange år framover. Det betyr at Kina kan være mer sårbar for amerikanske straffetiltak nå enn hva landet var for noen år tilbake.
Artikkelen fortsetter under annonsenKina kan slå tilbake
Så langt har både president Xi Jinping og Kinas ambassadør til USA, Xie Feng, understreket at Kina ønsker samarbeid og dialog, og at dette vil lønne seg for begge land. Samtidig finnes det også en mulighet for at Kina slår hardt tilbake mot en eventuelt amerikansk straffetoll.
– Jeg tror vi kommer til å se en ganske aggressiv gjengjeldelse fra Kinas side. Vurderingen er trolig at det å spille grei ikke førte til noe for Kinas del, og at det å slå hardt tilbake, muligens vil få USA til å tenke seg om to ganger før de presser Kina økonomisk, sier Joe Mazur, analytiker ved konsulentselskapet Trivium China i Beijing.
En slik gjengjeldelse kan blant annet ramme amerikanske selskaper som McDonalds og Starbucks som har hatt en kraftig vekst i Kina de siste årene. Blant annet er Shanghai den eneste byen i verden med over 1000 Starbucks-kafeer.
Artikkelen fortsetter under annonsenUkraina-hjelp?
I Trumps første presidentperiode førte økte tollsatser til at Kina ble presset til innrømmelser ved forhandlingsbordet. Det ble gitt løfter om både bedre beskyttelse av amerikanske selskapers immaterielle rettigheter og at Kina skulle importere flere varer fra USA.
Artikkelen fortsetter under annonsenDenne gangen kan også Ukraina-krigen komme til å bli et forhandlingskort ettersom Trump muligens vil trenge Xis hjelp til å finne fredsløsning, mener Wang Huiyao ved tenketanken Senter for Kina og globalisering i Beijing.
– Kina er både Russlands og Ukrainas største handelspartner. Disse nære økonomiske båndene gir Kina en unik mulighet til å spille en større rolle i forsøk på å skape fred, hevder han.
Det var Kina som for seks-sju år siden sørget for å etablere kontakt mellom Trump og Nord-Koreas Kim Jong-un. Det hele endte imidlertid med sterk nordkoreansk misnøye og null tegn til at Kim ville skrote landets atomvåpenprogram.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Han vet jeg er gal
Biden-administrasjonen har det siste året vært nøye med å opprettholde dialogen med Kina tross intense interessekonflikter. Forholdet ble merkbart bedre etter at Xi og Biden møttes til et fire timer langt møte i California i november 2023.
Men Taiwan-spørsmålet skaper fortsatt spenninger.
Mens Biden har gjort det klart at han er villig til å la amerikanske soldater forsvare Taiwan mot en kinesisk invasjon, har Trump sagt at militærmakt kommer til å være unødvendig.
– Xi respekterer meg og vet at jeg er f … gal, sa Trump i et intervju med The Wall Street Journal et par uker før valget.
Skulle Kina likevel ta kontroll over Taiwan med makt, har Trump truet med å skjerpe straffetollen på kinesiske varer med 150–200 prosent.
Samtidig har USAs kommende president gitt flere ulike signaler til Taiwan, og ikke alle er positive. Han har uttalt at den selvstyrte øya bør betale USA for å forsvare den. Og han har også antydet at Taiwan har stjålet databrikkeindustrien fra USA, et narrativ som kan føre til et mer konfliktfylt forhold mellom Taiwan og USA.
Taiwan produserer nesten 90 prosent av verdens mest avanserte databrikkene, som trengs for å utvikle kunstig intelligens, noe som er en av grunnene til at den er så viktig for både USA og Kina.