Kinesisk uttalelse vekker oppsikt: – Ønsker å sende et signal
Kina skal henrette en mann som landet beskylder for å ha delt statshemmeligheter med fremmede makter.
Det skriver den britiske avisen The Times, som gjengir en uttalelse om den dødsdømte spionen publisert av Kinas departement for statssikkerhet.
Mannen omtales kun som Zhang, som skal være etternavnet hans.
Ifølge uttalelsen fra kinesiske myndigheter var Zhang «en betrodd ansatt i et statlig byrå». Etter at Zhang sluttet i jobben skal han ha tatt med seg en minnepenn med gradert informasjon til et ikke-navngitt land. Der skal han ha møtt en etterretningsagent som het Li og signert en samarbeidsavtale.
Senere skal den ferske spionen ha fått ytterligere opplæring.
– Zhang, som var svak og ikke klarte å motstå penger, ble en nikkedukke som ble kontrollert og brukt av den andre parten, heter det i uttalelsen.
Se video: Slik har du aldri sett verdensrommet
– Pålegger kinesiske borgere å være på vakt
Ifølge The Times er det uvanlig at Kina offentliggjør slike saker.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenABC Nyheter har spurt Heidi Østbø Haugen, som er professor i Kina-studier ved Universitetet i Oslo, om hva som kan være kinesiske myndigheters motivasjon bak offentliggjøringen av historien om spionen som nå har blitt dømt til døden.
– Det er å avskrekke andre og understreke at Kina nå opererer i et mer anspent geopolitisk landskap enn tidligere, og at det pålegger alle kinesiske borgere å være på vakt. Det kan også handle om at man ønsker å kommunisere overfor andre land at man er bevisst på faren for spionasje, bruker ressurser på å avdekke spionasje, og er villig til å gå langt for å slå ned på det, sier hun.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenProfessoren forteller at kineserne har et ordtak som lyder slik – «å kverke kyllingen for å skremme apen».
– Det er kanskje ikke så viktig hva Zhang har gjort, men ved å bruke et så sterkt virkemiddel overfor ham og offentliggjøre det, ønsker Kina å sende et signal til dem som er viktigere enn Zhang om at spionasje vil bli oppdaget og slått hardt ned på, sier Haugen.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Ønsker ikke å kaste ut gnister
Detaljer er det få av i uttalelsen fra kinesiske myndigheter. Det står for eksempel ingenting om hvilken fremmed makt Zhang skal ha spionert til fordel for.
Kina ønsker som regel ikke å rette pekefingeren mot andre, forklarer Haugen.
– De ønsker å sende et signal, men vil ikke fremprovosere en reaksjon fra en motpart. Kina vet at den geopolitiske situasjonen er veldig anspent, og er nok derfor veldig bevisst på at de ikke ønsker å kaste ut gnister som kan få større ting til å skje, sier professoren til ABC Nyheter.
Hvilken sektor den påståtte spionasjen retter seg mot, fremgår heller ikke av uttalelsen fra departementet.
– Ved å være såpass vage som de her er, kan de sende et signal om at de slår hardt ned på spionasjen, uten å gjøre seg sårbare. Hadde de sagt at dette handlet om teknologi eller militæret, hadde de understreket sin egen sårbarhet. Derfor er det nyttigere å bare komme med en generell uttalelse, sier Haugen.
Bruken av dødsstraff er utbredt i Kina. Ifølge Amnesty finnes det ikke meningsfull statistikk om bruken av dødsstraff i landet, men menneskerettighetsorganisasjonen anslår i sin dødsstraffrapport for 2023 at Kina henrettet flere tusen mennesker i fjor.