Fellesøvelser byr ikke på en «asiatisk versjon av Nato»
USA har utført militærøvelser i Sør-Korea som respons til Nord-Korea. Ekspert mener det ikke er tegn på eskalering i regionen.
USA har utført flere militære fellesøvelser med Sør-Korea og Japan. Øvelsene er en respons på Nord-Koreas rakettest forrige uke. Dette er ikke et tegn på økende spenning i regionen, ifølge en ekspert ABC Nyheter har snakket med.
– Disse øvelsene kommer ikke til å ha noen innvirkning, på dette stadiet er de nesten ren pro-forma.
Det sier Ian Bowers, seniorforsker ved Forsvaret høgskole.
Kriger ikke alene
Nordkoreansk involvering i Russlands krigføring i Ukraina har fremmet oppmerksomheten rundt konflikten på Den koreanske halvøya. Nord-Korea og Sør-Korea har vært adskilt siden slutten av andre verdenskrig.
Etter en blodig krig ble det inngått en våpenhvile i 1953 som begge landene har opprettholdt, men situasjonen ved grensen mellom de to landene har vært veldig anspent til tider. Bowers sier at det alltid er en risiko for at det utløses en krig på Den koreanske halvøya.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Det kan argumenteres for at risikoen er høyere nå enn på veldig lenge på grunn av de forverrede relasjonene mellom nord og sør.
Allikevel mener han at det er liten grunn til å tro at konflikten mellom nord og sør kommer til å blusse opp igjen.
– Det er usannsynlig at Nord-Korea går til krig mens Russland er opptatt og ikke i stand til å gi støtte, sier han.
Ingen Nato i øst
Nord-Korea anklager USA for å skape en «asiatisk versjon av Nato». Det er lite sannsynlig ifølge Bowers.
Han forteller at det er flere grunner til at et asiatisk Nato er lite trolig, blant annet frykten for å provosere Kina, at de nødvendige institusjonene ikke er på plass og politisk motstand innad i landene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDet er også usikkert om den nordkoreanske innblandingen i Ukraina-krigen fremmer tettere relasjoner mellom Sør-Korea og Japan. I stedet for en formell allianse mellom landene, styrkes båndet til USA, tror eksperten.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Jeg vil si at det er usannsynlig at dette alene vil være en drivkraft for samarbeid, med mindre Russland beviselig øker Nord-Koreas militære evner, sier Bowers.
Utvikling av et tresidig militærsamarbeid handler ikke bare om ytre trusler, men også innenrikspolitikk, forklarer han. Derfor er de asiatiske landene mer villig til å samarbeide med USA enn med hverandre.
Den sørkoreanske presidenten er veldig upopulær, og ved neste valg virker det som opposisjonen tar over. Opposisjonen er mer forsiktig med relasjonen til Japan, og understreker misnøyen over det historiske forholdet mellom landene. Dette gjør det vanskelig å formalisere det militære samarbeidet.