Nord-Korea og atomvåpen: – Formålet er å avskrekke USA
Denne uken testet det lukkede diktaturet et nytt missil.
I løpet av de siste ukene har Nord-Korea igjen skapt overskrifter etter å ha sendt militære styrker til Russland. Havner soldatene i kamp mot ukrainske soldater vil det være første gang nordkoreanske styrker utkjemper en krig på europeisk jord.
Samtidig har regimet i Pyongyang tester flere missiler som kan bære atomvåpen, eller kjernevåpen, de siste årene og truet med atomangrep om landet «provoseres» med slike våpen.
Senest denne uken testet Nord-Korea et missil som skal ha fløyet lenger enn noen annen rakett Nord-Korea har testet før.
Overfor ABC Nyheter sier sjefsforsker Halvor Kippe ved Forsvarets forskningsinstitutt at Kim Jong-uns regime ønsker å kunne avskrekke ved å være en trussel i både sitt eget nabolag og på andre siden av Stillehavet.
Se video: Russland med atomøvelse
– Kan ramme regionale mål i Sør-Korea, Japan og Guam
Kippe opplyser at landet ønsker å kunne bekjempe en USA-ledet militær inngripen og hindre at amerikanerne i å etablere seg på Koreahalvøya for fullt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNord-Korea har missiler som kan avfyres fra blant annet mobile utskytningsramper og ubåter dersom det skulle oppstå en varm konflikt i området, forklarer sjefsforskeren.
– Disse kan ramme regionale mål i Sør-Korea, Japan og Guam.
USA har både luft- og sjøstyrker stasjonert på øya Guam i Stillehavet. USA har også baser i Sør-Korea og Japan.
– Missilene kan utstyres med kjernefysiske ladninger, og noen av dem har evne til å manøvrere i sluttfasen, slik at de er vanskelige å slå ut av ved hjelp av forsvarssystemer.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKan true amerikanske storbyer
Samtidig kan regimet i Pyongyang true med å angripe mål på det amerikanske fastlandet på andre siden av Stillehavet.
– De kan true med å ramme amerikanske storbyer med termonukleære ladninger på trolig rundt 200 kilotonn. Til dette har de landmobile ballistiske missiler med interkontinentale rekkevidder, sier Kippe.
Artikkelen fortsetter under annonsenForskeren viser til balistiske missiler av typene Hwasong-15, -17 og -18.
– De to siste kan trolig bære flere stridshoder, så lenge disse ikke er altfor tunge. Formålet er å avskrekke USA fra å gripe inn i en konflikt på halvøya, fortsetter han.
Nytt missil
Som nevnt testet Nord-korea et nytt missil tidligere denne uken. Senere har det blitt klart at det trolig er snakk om et nytt Hwasong 19-missil.
Både Japan og Sør-Korea mener langdistanseraketten går på fast drivstoff, fremfor flytetende, som andre Hwasong-missiler drives av.
Atomvåpnene som ble brukt mot de japanske byene Hiroshima og Nagasaki under andre verdenskrig hadde sprengkraft på mellom 13 og 20 kilotonn.
Det svenske fredsforskningsinstituttet Sipri regner med at Nord-Korea har rundt 50 atomstridshoder i sitt arseneal. Ifølge instituttet er atomprogrammet prioritert når det gjelder landets nasjonale sikkerhet.
Artikkelen fortsetter under annonsenØnsker å være en troverdig trussel
I desember i fjor sa Nord-Koreas diktator Kim Jong-un at landet ikke vil nøle med å gjennomføre atomangrep om det blir «provosert med kjernevåpen».
Utspillet kom etter at Sør-Korea og USA hadde diskutert bruk av atomvåpen til avskrekking om det bryter ut krig med Nord-Korea.
I september i år uttalte det nordkoreanske regimet at de vil utvide atomarsenalet. Kim pekte igjen på USA.
Ifølge Kippe ved FFI utvikler Nord-Korea atomarsenalet sitt i retning av å kunne sikre seg en troverdig evne til å gjengjelde et atomangrep. Samtidig får ikke landet testet de internkontinentale missilene sine på en realistisk måte. Årsaken er at landet vil unngå å fly missilene inn i fremmed luftrom.
– Det gir ikke full tiltro til at våpnene vil fungere i en skarp situasjon, sier Kippe.