Framgang for EUs kandidatland – unntatt Georgia

EUs dør blir stadig åpnere for landene som ønsker seg inn i unionen. Men Georgia er på feil kurs, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. Foto: AP / NTB
EUs dør blir stadig åpnere for landene som ønsker seg inn i unionen. Men Georgia er på feil kurs, sier EUs utenrikssjef Josep Borrell. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med unntak av Georgia har alle EUs kandidatland gjort framgang det siste året, konkluderer EU-kommisjonen i en ny rapport.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I alt står ni land i kø for å komme inn i EU – Albania, Bosnia-Hercegovina, Kosovo, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Georgia, Moldova og Ukraina.

Også Tyrkia står formelt på lista, men her har medlemskapsforhandlingene ligget i fryseboksen siden 2018.

Skyter fart

Utvidelsesprosessen skjøt ny fart i fjor, etter Russlands aggresjon mot Ukraina.

– Den spente geopolitiske konteksten gjør det viktigere enn noen gang at vi gjennomfører gjenforeningen av vårt kontinent, med de samme demokratiske verdiene og rettighetene, sier EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen i en pressemelding.

Montenegro har kommet lengst i forhandlingene, og er nå klare til å åpne det 23. og 24. av i alt 35 kapitler for å bringe landets lovgivning på linje med EUs, ifølge EU-kommisjonen.

Også Ukraina og Moldova får skryt for å gjennomføre omfattende reformer i en vanskelig tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har kommet langt, konstaterer EU-kommissær Oliver Varhelyi, som onsdag presenterte årsrapporten om utvidelser sammen med EUs utenrikssjef Josep Borrell.

Georgia på pause

I motsatt ende av skalaen er Georgia, som fikk kandidatstatus i desember i fjor.

Men forhandlingene ble satt på pause tidligere i år som følge av at en kontroversiell agentlov, som påbyr alle som mottar pengestøtte fra utlandet, å registrere seg som utenlandske agenter.

Valget i helgen, der det har haglet med anklager om fusk, har gjort det klart at landet trenger en omfattende valgreform, ifølge EU.

– EU krever nå en omfattende gransking av valget for å finne ut hva som skjedde, sier Borrell.

– På feil kurs

– Dette understreker en trend vi har sett de siste månedene, der georgiske myndigheter er på kurs bort fra EU og våre verdier og prinsipper, slår han fast.

– Vårt tilbud om en vei inn til EU står ved lag, men det krever reelt engasjement og politisk vilje fra det georgiske lederskapet, sier Borrell.