Ekspert: Dette er den største russiske trusselen mot Natos luftstyrker
Russisk luftvern hadde trolig blitt en utfordring for Nato dersom de to partene skulle barke sammen.
I krigen i Ukraina har luftvern vist seg å spille en svært viktig rolle. I de mange støttepakkene Ukraina har fått fra vestlige allierte har luftvern vært blant de vitkigste og mest ettertraktede ressursene for det krigrammede landet. Samtidig skyter Russland ned både droner og fly ved hjelp av bakke-til-luft-missiler og teknologien som følger med.
Skal vi tro luftmaktekspert Justin Bronk vil bakkebasert luftvern trolig være den største utfordringen for Natos luftstyrker dersom alliansen skulle havnet i en direkte militær konflikt med Russland.
– Den desidert største russiske trusselen mot Natos luftstyrker er landets bakkebaserte luftvernsystem. Det består av et stort antall moderne radarer og lag med lang-, mellom- og kortdistansemissiler, sier Bronk til ABC Nyheter.
Se video: Kampfly skyter ned drone
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenStyrker kampflyenes posisjon
Bronk er professor og forsker på luftmakt og teknologi ved den britiske tenketanken Royal United Services Institute. Han forklarer at luftvernsystemet er avgjørende for at russiske kampfly skal kunne utgjøre en større trussel i møte med Nato.
– Alene representerer ikke russiske kampfly en stor utfordring for Nato-styrkene i Europa, men blir en utfordring når man setter de sammen med det bakkebaserte nettverket av luftvern, sier professoren.
Han minner om at Russland også har andre kapasiteter egnet til luftkrig.
– Russland har et arsenal av langtrekkende presisjonvåpen som kryssermissiler, ballistiske missiler og selvmordsdroner.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Dette er en spesiell og vanskelig oppgave
Bronk mener Nato bør prioritere å fylle lagrene sine med missiler som er designet for å ødelegge og motvirke fiendtlig luftvern. Samtidig råder han alliansen til å trene sine kampflypiloter til å finne og ødelegge luftvern.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette er en spesiell og vanskelig oppgave, men som virkelig kan bidra til å avskrekke Russland fra å angripe et Nato-medlem. De russiske styrkene kan ikke kjempe mot Nato lenge hvis alliansen kan slå tilbake mot det bakkebaserte luftvernet, så det er svært viktig å forberede seg på å gjøre det, sier Bronk til ABC Nyheter
Satser på luftvern
Mandag ble det klart Norge har inngått en avtale med amerikanske myndigheter om å kjøpe nye luftvernmissiler av typen AIM-120C-8 AMRAAM.
Prisen ligger på over fire milliarder kroner. Dette er blant de største enkeltanskaffelsene av våpen som Forsvaret har gjort noensinne, opplyser forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Sp), ifølge NTB.
– Dette er en betydelig anskaffelse som bidrar til å trygge Norge. Med flere og nyere missiler får Forsvaret bedre evne til å beskytte Norge mot luftangrep.
I sommer ble det klart at partiene på Stortinget står samlet om en ny langtidsplan for Forsvaret hvor blant annet luftvern er en satsning.