Støre om israelske lovforslag: – En direkte katastrofe
Noen av Israels fremste allierte følger etter Norge og ber landet skrinlegge lovforslag som kan stanse FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger.
– Det ville være en direkte katastrofe for utsatte palestinere, sier statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK om konsekvensene av lovforslagene som er til behandling i Israels nasjonalforsamling
Sju land som anses som allierte med Israel, rykket i helgen også ut til forsvar for UNRWA, ifølge Haaretz. UNRWA bistår nesten 6 millioner palestinere i Gaza, på den okkuperte Vestbredden og i nabolandene.
I en felles uttalelse advarer utenriksministrene i Tyskland, Frankrike, Storbritannia, Australia, Canada, Japan og Sør-Korea om «voldsomme konsekvenser» for Vestbredden og Gazastripen dersom lovforslagene blir vedtatt.
Vedtak fra 1949
På tross av advarslene ventes det at begge forslagene vil bli vedtatt i nasjonalforsamlingen Knesset mandag, ifølge Times of Israel. Det ene lovforslaget vil forby UNRWA-aktivitet i Israel, mens det andre forbyr israelske myndigheter å ha noen om helst kontakt med FN-organisasjonen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLovforslagene kan være i strid med folkeretten, advarte utenriksministrene fra Norge, Danmark, Sverige, Finland og Island i forrige uke. I en felles uttalelse sa Espen Barth Eide (Ap) og hans nordiske kolleger at forslagene i praksis hindrer UNRWA å operere både på Vestbredden og i Gaza dersom det blir vedtatt.
– UNRWA ville i så fall ikke lenger kunne gjennomføre sine nøkkeloppgaver som er lovfestet ved vedtak 302 i FNs hovedforsamling av 8. desember 1949. Kun generalforsamlingen kan definere UNRWAs mandat, uttaler ministrene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenFrykter FN-suspensjon
Dersom lovforslagene blir vedtatt i den endelige avstemningen mandag, kan det bety at Israel bryter FN-pakten, påpeker også Ynet. Ifølge den israelske avisa har tjenestemenn i landets utenriksdepartement derfor advart mot at en slik lov kan føre til at Israel suspenderes fra FN.
Artikkelen fortsetter under annonsenIsrael har lenge motarbeidet FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger (UNRWA). I januar beskyldte Israel UNRWA for å ha medvirket til terrorangrepet 7. oktober, uten å legge fram bevis. I august konkluderte imidlertid en FN-gransking med at ni av UNRWAs 13.000 Gaza-ansatte kan ha deltatt i angrepet. De ni er oppsagt.
Israel har det siste året bombet UNRWAs kontorer og en rekke UNRWA-drevne skoler som fungerer som provisoriske flyktningmottak på Gazastripen.
230 ansatte drept
Minst 230 UNRWA-ansatte er blant de rundt 43.000 palestinerne som ifølge helsemyndighetene er drept i israelske angrep på Gazastripen.
FNs sikkerhetsråd har enstemmig oppfordret Israel til å respektere UNRWAs arbeid og beskytte de ansatte. Generalsekretær António Guterres har fordømt de israelske lovforslagene, og USAs FN-ambassadør sier landet følger behandlingen «med sterk bekymring».
Flyktninghjelpens generalsekretær Jan Egeland kaller lovforslagene for ekstreme.
– Det vil ha katastrofale konsekvenser for en allerede lidende palestinsk befolkning under et helt fryktelig og uproporsjonalt bombardement i Gaza, sier Egeland til NRK.