De ble lurt inn i Putins krigsmaskineri
– Vi behandles som slaver, sier en av kvinnene.
Det hørtes så lovende ut da hun søkte.
«En unik mulighet for unge og talentfulle mennesker fra hele verden til å bygge seg en karriere og få et bedre liv», står det på hjemmesidene til Alabuga Start.
Det eneste hun trengte å gjøre, var å lære seg 100 ord på russisk og fullføre et dataspill. Belønningen skulle være en flybillett til Russland, godt betalt arbeid og muligheten til å studere. Virkeligheten har derimot vist seg å være en helt annen.
I dag jobber kvinnen med å sette sammen iranskdesignede Shahed-droner ved en fabrikk i Jelabuga i republikken Tatarstan i Russland, side om side med russiske studenter. Hun har blitt en ufrivillig brikke i Putins krigsmaskineri.
Les alt om krigen i Ukraina her.
Rundt 200 kvinner
Det er nyhetsbyrået Associated Press (AP) som står bak avsløringen.
Ifølge nyhetsbyrået har rundt 200 kvinner i alderen 18-22 fra en rekke afrikanske land blitt rekruttert til dronefabrikken 100 mil øst for den russiske hovedstaden. Kvinnene setter sammen droner, arbeider med kjemikalier og maler dronene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNyhetsbyrået har analysert satellittbilder fra det russiske anlegget, lekkede dokumenter og pratet med flere av de afrikanske kvinnene på anlegget.
Brutte løfter knyttet til lønn og muligheten til å studere, lange arbeidsdager under konstant overvåking og arbeid med kjemikalier uten tilstrekkelig verneutstyr er noen av de mange prøvelsene som kvinnene forteller om til nyhetsbyrået.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi behandles som slaver, sier en av kvinnene til Associated Press.
Se video: Skyter ned egen drone
– Jeg angrer på at jeg meldte meg på programmet og forbanner den dagen jeg begynte å lage disse tingene, sier en annen kvinne som jobber på anlegget.
David Albright, tidligere våpeninspektør for FN og nå ansatt ved Institute for Science and International Security i Washington D.C., sier til nyhetsbyrået at omtrent 90 prosent av de utenlandske kvinnene som er rekruttert gjennom Alabuga Start nå jobber med å produsere droner ved anlegget i Tatarstan.
Artikkelen fortsetter under annonsenMangel på lokal arbeidskraft som følge av mobilisering til krigen i Ukraina og at over en halv million russere har forlatt landet siden invasjonen, er en av årsakene til at Russland har vendt blikket mot utlandet. Ifølge Associated Press foreligger det planer om å utvide Alabuga Starts virksomhet til Asia og Sør-Amerika.
Kraftig utvidet etter invasjonen
Vladimir Putins krig i Ukraina krever enorme mengder våpen, og droner har blitt en sentral del av krigføringen både for Russland og Ukraina.
I 2023 fikk det russiske militæret levert rundt 140.000 droner, sa Putin under et møte i hjembyen St. Petersburg i midten av september. Planen er at antallet skal tidobles til 1,4 millioner droner i 2024, ifølge den russiske presidenten.
6000 av disse skal produseres ved anlegget i Jelabuga, som akkurat nå produserer droner i en takt på 4500 i året, ifølge Albright.
Artikkelen fortsetter under annonsenSatellittbilder nyhetsbyrået har gjennomgått viser at anlegget raskt ble utvidet i etterkant av at Russland i 2022 inngikk en avtale om import av iranske droner. Avtalen var verdt i overkant av 18 milliarder kroner.
Fra invasjonen i 2022 og frem til utgangen av 2023 brukte Russland nærmere 4000 Shahed-droner i angrep mot Ukraina, ifølge en rapport publisert av Institute for Science and International Security.
Heller ikke anlegget i Jelabuga har gått klar av krigen.
I april ble minst tolv mennesker skadd i et ukrainsk droneangrep mot anlegget og et russisk oljeraffineri. Det skal på det tidspunktet ha vært det angrepet som Ukraina har gjennomført lengst inne i Russland.