Grensekontroller bekymrer: EU-land utfordrer Schengen-samarbeidet

Schengen-samarbeidet om åpne grenser står på dagsordenen når justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på EUs justisministermøte torsdag. Foto: Javad Parsa / NTB
Schengen-samarbeidet om åpne grenser står på dagsordenen når justis- og beredskapsminister Emilie Enger Mehl (Sp) deltar på EUs justisministermøte torsdag. Foto: Javad Parsa / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke EU-land har gjeninnført intern grensekontroll – i strid med Schengen-avtalen. Det gjelder også Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens største marked med fri flyt av varer, tjenester og mennesker. Det indre markedet har i årtier vært EUs stolthet.

Schengen-samarbeidet, der også Norge er med, opphever grensekontrollene. Men nå frykter flere at avtalen kan gå opp i limingen, særlig etter at Tyskland har gjeninnført kontroll på alle sine grenser etter terrorangrepet i Solingen i september.

Dette kan gi en dominoeffekt, advarer EU-tjenestemenn til avisa Financial Times.

Åtte land

Frankrike har allerede varslet at de kommer til å følge etter Tyskland.

I alt har åtte land nå helt eller delvis gjeninnført grensekontroll – Tyskland, Slovenia, Italia, Danmark, Ungarn, Østerrike, Frankrike og Norge.

I Norge er grensekontrollen skjerpet på ferjene som kommer fra Danmark, Sverige og Tyskland. Ordningen fra 2015 ble nylig forlenget fram til mai neste år – i strid med ønsket til EU-kommisjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Schengen-avtalen kan regelverket kun settes til side i helt ekstraordinære tilfeller, og da i samråd med EU-kommisjonen. Men det har landene temmelig glatt hoppet over.

– Ingen steder blir reglene fulgt. Det er en stor lovløshet når det gjelder Schengen, sier parlamentariker Tineke Strik, som tilhører partigruppa De Grønne i EU-parlamentet, til FT.

Det er store forskjeller i hvordan grensekontrollen praktiseres. Mellom Sverige og Danmark er kontrollen knapt merkbar, mens det er lange køer på grensa mellom Østerrike og Slovenia.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisministre møtes

Saken står høyt på dagsordenen når EUs justisministre torsdag møtes i Luxembourg.

Der vil også Norges justisminister Emilie Enger Mehl (Sp) være på plass.

– Mange medlemsland kommer nok til å ta opp dette, sier en EU-diplomat til NTB.

Også i EU-parlamentet var saken oppe til debatt tirsdag. Da gikk den ene representanten etter den andre opp på talerstolen og ytret sin uro over utviklingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Særlig Tyskland måtte tåle hard kritikk. «Arrogant», «hyklersk» og «farlig» er ord som ble brukt om den tyske grensekontrollen.

Skylder på migrasjon

Polens statsminister Donald Tusk har kalt kontrollen på den polsk-tyske grensa for uakseptabel. Han mener den i stort innebærer en «de facto suspendering av Schengen-avtalen», ifølge FT.

Ifølge mange EU-parlamentarikere, særlig på ytre høyre-siden, er det strømmen av illegale immigranter som fører til at landene kjenner på behovet for strengere grensekontroll.

Samtidig har antall illegale grensekryssinger falt med hele 40 prosent i år, ifølge EUs grensebyrå Frontex.

Vil ha nytt returdirektiv

Migrasjon står også på planen på justisministermøtet, der ministrene blant annet skal diskutere en revisjon av direktivet som regulerer retur av illegale migranter.

17 land har gått sammen om å be om strengere og ikke minst klarere regler når det gjelder returer.

– Dette er den manglende brikken i EUs asylpakt, sier EU-diplomaten.

Dagens returdirektiv skriver seg helt tilbake til 2008.