USA-general: Nato er uforberedt på storkrig med Russland

– Vi mangler tilstrekkelig luftvern, militær mobilitet, ammunisjon og tankesett for å være fullt klar for en storstilt konvensjonell krig, mener generalløytnant Ben Hodges, tidligere sjef for de amerikanske styrkene i Europa.
– Vi mangler tilstrekkelig luftvern, militær mobilitet, ammunisjon og tankesett for å være fullt klar for en storstilt konvensjonell krig, mener generalløytnant Ben Hodges, tidligere sjef for de amerikanske styrkene i Europa. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom Vladimir Putin skulle bestemme seg for å angripe Nato, vil forsvarsalliansen slite med å stå imot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hevder den pensjonerte amerikanske generalløytnanten Ben Hodges.

I et intervju med Financial Times uttaler den erfarne militærlederen, med bred erfaring fra flere USA-ledede Nato- operasjoner, seg om risikoen for et russisk angrep mot alliansen.

Militære panserkjøretøyer deltar under «Baltops 2024»-øvelsen i Østersjøregionen, søndag 16. juni 2024hvor om lag 9000 soldater fra 20 Nato-land deltok. Foto: Cameron C. Edy / AP/NTB
Militære panserkjøretøyer deltar under «Baltops 2024»-øvelsen i Østersjøregionen, søndag 16. juni 2024hvor om lag 9000 soldater fra 20 Nato-land deltok. Foto: Cameron C. Edy / AP/NTB

– Nato bør ha mot til å erkjenne det du ser på som en trussel, og deretter begynne å hente ammunisjon ut av bunkere, begynne å utplassere tropper for å være forberedt.

Det sa general Ben Hodges under en paneldiskusjon på Warszawa Security Forum i Polen 2. oktober. Hans hovedbudskap var at Nato per dags dato forbereder seg på en utilstrekkelig og mangelfull måte på krig i stor skala med Russland.

Sentral i Irak og Afghanistan

Hodges var sentral under USAs invasjon av Irak i 2003-2004, og under Nato-operasjonen i Afghanistan i 2009-2010. Han har dessuten vært øverstkommanderende for de amerikanske styrkene i Europa med base i Wiesbaden, i årene 2014 til 2017. Etter at han trakk seg tilbake i 2018 har han fungert som Natos seniormentor for logistikk, ifølge Warszawa Security Forum.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodges mener en av Nato-styrkenes svakheter er at de ikke er i stand til å forflytte seg raskt gjennom Europa. I verste fall må Litauen vente i to uker på forsterkninger fra allierte.

Video: Putin advarer små land i Europa

Etterlyser missil- og luftforsvar

I dag mener Ben Hodges at mange av Europas politiske og militære ledere ikke erkjenner realitetene i en mulig krig med Russland. Han ber Nato-ledere forestille seg hvordan det ville arte seg dersom en uke tilsvarende det som skjer i Ukraina i løpet av en uke hadde skjedd i Gdansk, eller Klaipeda (Litauen), Tallinn eller Bremerhaven.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nato har ikke tilstrekkelig missil- og luftforsvar for å beskytte våre havner, flyplasser og kritisk infrastruktur. Vi mangler tilstrekkelig luftvern, militær mobilitet, ammunisjon og tankesett for å være fullt klar for en storstilt konvensjonell krig, advarer den pensjonerte generalen, i følge Kyiv Independent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har tømt lagrene våre

Han illustrerer den manglende beredskapen med at Nato fortsatt ikke er i stand til å skaffe nok ammunisjon til Ukraina i en uke, selv ti og et halvt år etter at Russland annekterte Krim og deler av Donetsk i 2014.

– Vi har tømt lagrene våre for å hjelpe, sa Ben Hodges.

Den pensjonerte generalen oppfordrer Nato til å styrke sin beredskap for å kunne svare raskt og resolutt på russisk aggresjon, og på den måten ha en troverdig avskrekkende effekt.

Militærekspert: – Nå er det presserende

Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Forsvarets høgskole. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Tormod Heier, professor ved Forsvarets høgskole, deler Hodges oppfatning om at Nato ikke har tilstrekkelig missil- og luftforsvar for å beskytte Natos havner, flyplasser og kritisk infrastruktur.

– Ja, dette stemmer. Demokratiene er ikke særlig interessert i å bruke penger på forsvar med mindre det ikke er svært presserende. Nå er det presserende, men det tar mange, mange år for en vestlig forsvarsindustri, som i 30 år har prioritert småkriger mot geriljastyrker i Midtøsten og Sentral-Asia å innrett seg til krigsproduksjon mot verdens største land. I tillegg er det politliske landskapet i USA og Europa svært polarisert, forklarer Heier overfor ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til at stadig flere ytre høyrepopulistiske partier får innflytelse i politikkutformingen.

– Dette reduserer tempoet i beslutningene fordi det tar lang tid å oppnå konsensus. Ikke minst om noe så kontroversielt som forsvarsmateriell. I konkurransen med andre sosiale kostnader knyttet til massiv innvandring, økte matvarepriser, mangel på medisiner og bedre helsetjenester, vil krigsproduksjon til Ukraina og egne forsvar kunne tape. Særlig blant de ytre høyrepartiene som gjerne vil ha en snarlig deal med Russland i Øst-Europa, mener Heier.

– Heldigvis for europeerne

– Er du enig i at Nato er uforberedt på storkrig med Russland. I så fall hvilke kapasiteter er mangelfulle osv?

– Ja, det er liten tvil om at de europeiske Nato-landene ikke er forberedt på krig mot verdens største land, Russland. Men heldigvis for europeerne så er Russland trukket inn i en hengemyr på kontinentets nest største land. For hver dag som går tappes Russland for krefter siden stadig mer av statens menneskelige, økonomiske og materielle ressurser kanaliseres inn mot Donbas. Dermed har europeerne bedre tid på seg til å bygge opp en troverdig styrke. Men også dette vil ta mange, mange år. Og det vil koste enormt med penger, understreker Heier.