EU tar Ungarn til retten for lov som forbyr pengestøtte fra utlandet
EU-kommisjonen saksøker Ungarn etter at landet har innført en lov som gjør det ulovlig å motta utenlandsk pengestøtte.
EU-kommisjonen mener loven, som Ungarn kaller suverenitetsforsvarsloven, er et brudd på unionens demokratiske verdier og grunnleggende rettigheter.
Søksmålet er en ripe i lakken for Ungarn, som har formannskapet i EU dette halvåret.
Saken kan også føre til at forholdet mellom Ungarn og EU-kommisjonen blir ytterligere betent.
Kneble opposisjon
Ungarn innførte loven i fjor, til store protester fra EU. En rettsprosedyre ble ifølge Reuters innledet i februar, uten at Ungarn og statsminister Viktor Orban har bøyd av.
Loven forbyr all utenlandsk støtte til blant annet valgkampanjer. Kritikere betegner den som et forsøk på å kneble all opposisjon i Ungarn, ifølge AFP.
Ifølge loven risikerer personer eller grupper som mottar pengestøtte fra utlandet, opptil tre års fengsel, ifølge EU Observer.
EU-kommisjonen mener at loven også rammer sivile samfunnsorganisasjoner, medier og journalister.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Etter å ha grundig vurdert svaret fra ungarske myndigheter, mener kommisjonen at de fleste bekymringene som er identifisert, fortsatt ikke er tatt tak i, heter det i en uttalelse fra kommisjonen torsdag.
Ungarn hevder på sin side at EU og andre land, særlig USA, støtter opposisjonsgrupper med finansiering.
I fryseboksen
Den ungarske suverenitetsloven kan ligne på loven om «utenlandsk innflytelse» som Georgia har innført, noe som har medført at Georgias medlemskapsforhandlinger med EU har havnet i fryseboksen.
Den georgiske loven innebærer at alle medier og ikke-statlige organisasjoner som får minst 20 prosent av sin finansiering fra utlandet, må registrere seg som utenlandske agenter.
Den er svært lik en lov som tidligere er innført i Russland, og som er brukt til å slå hardt ned på uavhengige og kritiske medier, samt menneskerettighetsorganisasjoner og opposisjonelle.