Russiske fly nær Nato-grenser skaper frykt for eskalering
Russiske militærfly som opererer nær Natos grenser på begge sider av verden har skapt bekymring.
Artikkelen fortsetter under annonsen
Den 23. september fløy et russisk Sukhoi Su-35 kampfly susende kun noen få meter fra et amerikansk F-16 jagerfly. Hendelsen blir beskrevet som «utrygg» og «uprofesjonell».
Opptak av hendelsen ble publisert av Nord-Amerikas luft- og romforsvarskommando (Norad) mandag. De advarer om at manøveren satte alle involverte i fare.
Dagen etter publiserte Russlands forsvarsdepartement opptak som viste et Tupolev Tu-95MS bombefly som fløy nær Alaskas vestkyst. Dette blir sett på som en del av Moskvas forsøk på å sende en tydelig beskjed til Nato om landets militære evner.
Les mer om krigen i Ukraina her!
– Øker risikoen
Tidligere Nato-ansatt, Gordon Davis, mener at økningen i slike hendelser henger sammen med Ukraina-krigen. Han peker på at Russlands flyvninger nær Nato-grenser fungerer både som provokasjoner og som en strategisk påminnelse om landets militære rekkevidde.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenEt bekymringsfullt aspekt ved disse hendelsene er at russiske militærfly ofte slår av transponderne, slik at flyenes posisjon og høyde ikke blir kommunisert.
– Denne oppførselen øker risikoen for farlige hendelser eller feilvurderinger i det travle luftrommet nær Natos grenser, sier Davis.
Hyppigere møter i nord
September var spesielt travel for Norad. I tillegg til Su-35-episoden, meldte de om to separate hendelser der russiske patruljefly, som Ilyushin Il-38 og Tupolev Tu-142, nærmet seg Alaska. Disse flygningene fant sted i luftforsvaret i Alaskas identifikasjonssone (ADIZ), et område som omringer USA og Canadas luftrom.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenHer må fly ha tillatelse for å entre.
Ifølge eksperter er målet med disse russiske flyvningene å holde Nato i beredskap, samtidig som de viser fram Russlands langtrekkende militære kapasitet. En talsperson for Norad sier at disse operasjonene ikke anses som en umiddelbar trussel.
Artikkelen fortsetter under annonsenImidlertid har Russland understreket at deres flyvninger skjer over nøytrale farvann. Likevel skjer disse hendelsene i en tid med høye spenninger mellom Moskva og Vesten, særlig etter Vladimir Putins invasjon av Ukraina.
Se video: Russland slår tilbake
– Et farlig aspekt
Disse hendelsene er ikke begrenset til Nord-Amerika. Bare noen dager tidligere, den 20. og 21. september, ble Nato-jagerfly i Latvia sendt for å eskortere russiske fly nær grensen til Belarus. I tillegg har Sverige og Finland meldt om flere tilfeller hvor Russland har krenket deres luftrom.
10. september fløy flere russiske bombefly av typen Tu 160 over Barentshavet og Norskehavet i forbindelse med en stor marineøvelse. Norske fly ble sendt på vingene fra Evenes for å identifisere flyene på vegne av Nato, men talsperson Jonny Karlsen i Forsvarets operative hovedkvarter opplyste da at de russiske flyene ikke krenket norsk luftrom.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Utilsiktet eskalering er et farlig aspekt ved disse oppdragene, enten det er russerne som flyr flyene sine nær amerikansk luftrom i Alaska eller i Østersjøen, sier den britisk-russiske historikeren Sergey Radchenko.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan sammenligner dagens situasjon med hendelser fra den kalde krigen, da slike psykologiske operasjoner ble brukt for å teste den andre partens beredskap.
– Kaldt hode
– Disse avskjæringene i luften og på vannet legger stor vekt på kaldt hode og dyktighet i fly- og skipsmanøvrering, Robert Murrett, pensjonert amerikansk viseadmiral og nestleder ved Syracuse University Institute for Security Policy and Law.
I tillegg til hendelser i Nord-Amerika og Østersjøen, har det også blitt rapportert om russiske avskjæringer over Japanhavet og Sør-Kinahavet. Disse hendelsene har ført til bekymring over økt samarbeid mellom Russland og Kina.
I juli førte et felles russisk-kinesisk bombeoppdrag nær Alaska til at USAs forsvarsminister Lloyd Austin uttrykte uro over de to landenes økende militære samarbeid.