Sverre Diesen om Putin: – Han forblir overbevist om at Vesten kommer til å gi opp
Den tidligere forsvarssjefen mener Russland stiller bedre om krigen i Ukraina skulle ende opp som en ren utmattelseskrig.
Denne uken la Forsvarets forskningsinstitutt (FFI) frem en ny rapport som tar for seg viktigste erfaringene og læringspunktene fra krigen i Ukraina.
Sjefsforsker ved FFI og tidligere forsvarssjef Sverre Diesen er blant de som står bak rapporten.
Villige til å betale en høy pris
– Av det vi har sett i Ukraina siden februar 2022, hva vil du si er den største styrken til Russland?
– Russlands største styrke er det faktum at det er enormt stort og har en mye større befolkning enn Ukraina. Det gjør at russerne har størst evne til å videreføre en krig som etter hvert blir en ren utmattelseskrig, sier Diesen til ABC Nyheter.
Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!
Videre opplyser den tidligere forsvarsjefen det ser ut til at russerne er villige til å ende opp i en slik krig, uansett hva det vil koste av menneskeliv og materiell.
– Det er derfor Putin i for seg ser at han har alt å tjene på å holde krigen i gang, både fordi han har de største ressursene, og fordi han forblir overbevist om at Vesten kommer til å gi opp, fortsetter Diesen.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Absolutt noe å bli bedre på i Nato
I FFI-rapporten som blant annet Diesen står bak omtales det hvordan militære operasjoner i for eksempel luften kan ha innvirkning på operasjoner på bakken.
– Dette med å kombinere ulike grener, teknologi og våpen, er dette noe Nato har en bedre forutsetning for å gjøre enn Russland i en mulig konflikt?
– I utgangspunktet er Nato bedre til veldig mange ting. Det er en erfaring at når det gjelder å sy sammen effektene av våpensystemer i de forskjellige domenene, land, luft, sjø og elektronisk, så er Nato bedre, selv om Nato også har begrensninger.
Diesen viser til at Nato består av flere titalls land som i større eller mindre grad benytter seg av ulikt utstyr.
– Det dreier seg jo om mer enn et tredvetals selvstendige nasjoner med ulike behov. Så det er absolutt noe å bli bedre på i Nato også, som for eksempel å bli enige om å produsere én type våpensystem der de nå produserer fire forskjellige, og kunne klart seg med ett.