Sveriges sentralbank setter ned renten til 3,25 prosent
Riksbanken setter ned Sveriges styringsrente med 0,25 prosentpoeng til 3,25 prosent. Det er årets tredje rentekutt.
Ved forrige rentemøte varslet banken at de ser for seg ytterligere tre rentekutt i år. Nå er det første av de gjort, og den svenske sentralbanken sier det kan komme et dobbeltkutt.
– En senking av renten med 0,5 prosentpoeng kan bli aktuelt, skriver banken i en pressemelding.
I tillegg indikerer prognosen ytterligere ett eller to rentekutt i første halvår neste år.
Stabil prisvekst
Dermed kan det se ut til at styringsrenten settes ned klart raskere enn det som tidligere var anslått. «Det bidrar til en sterkere konjunktur og en inflasjon nær målet», skriver banken.
Riksbanken påpeker at prisveksten er på et lavt, stabilt nivå, og at rentekuttene så langt har ført til å få økonomien på rett kjøl.
– Inflasjonspresset har falt i løpet av året og anses nå å være på forenlig med en prisvekst på rundt 2 prosent, skriver banken.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen svenske økonomien er i en annen situasjon enn den norske for tiden. Prisveksten er lav – under 2 prosent, slik målet er både i Sverige og Norge. I tillegg er arbeidsledigheten i Sverige dobbelt så høy som her hjemme.
Se video: Ny rekord
– Kutter og kutter og kutter
Svenskene er mer «duete» enn de fleste hadde trodd, ifølge sjeføkonom Kyrre M. Knudsen i Sparebank 1 SR-Bank.
– Svenskene kutter og kutter og kutter – for tredje gang. Og sentralbanken signaliserer faktisk enda flere rentekutt enn de tidligere har sagt, sier han til NTB.
Sjeføkonomen mener rentekuttene i Sverige legger press på Norges Bank her hjemme til også å kutte renten, men advarer også mot å senke renten for tidlig. Knudsen påpeker forskjellene i prisvekst og ledighet.
– Selv om Sverige kan framstå som heldige som får rentekutt på rentekutt, er det viktig å huske at det er svakhetstegn som fører til dette. Hvis vi skulle valgt, ville jeg nok valgt «norske tilstander» foran slik det er i Sverige fordi her hjemme bidrar mange i jobb og lav arbeidsledighet til å støtte privatøkonomien, sier han.