Kaffe kan bli utryddet – dette lager de i stedet
Kaffebønner er utrydningstruet. Nå selges «kaffe» lagd av dadler.
Flere har begynt å tenke nytt om hvordan den, for mange obligatoriske, kaffekoppen kan lages.
En studie fra 2019 fant at 60 prosent av kaffeartene i verden er utryddingstruet. Blant dem er de to mest populære typene, Arabica og Robusta.
Ifølge NRK, er det arten Arabica som brukes i 60 prosent av kaffeproduksjonen, mens Robusta brukes i de gjenstående 40 prosent.
I tillegg til klimaendringer, trues kaffebønnebestanden av at flere deler av verden i økende grad drikker kaffe heller enn te, ifølge BBC.
Kaffe uten kaffebønner
I teknologi og start-up-sentrumet San Fransisco i USA, har baristaer begynt å lage «kaffe» på en helt ny måte.
Selskapet «Atomo» har lagd et kaffeprodukt uten kaffebønner.
– Vi blir skikkelig fornærmet når noen sier at vi er kaffe-erstatning, sier sjefen for Atoma Andy Kleitsch til BBC.
Produktet deres skal være mer bærekraftig enn den tradisjonelle kaffen. Produsentene hevder også at deres produkt kan bli rimeligere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNå kan drikken kjøpes i mer enn 70 kaféer i USA.
Bruker daddelkjerner
Daddelkjerner er hovedingrediensen i produktene. I tillegg brukes solsikkefrøekstrakt, erteprotein, hirse, sitron, guava, amónfrø, bukkehornfrø, koffein og natron.
Det er særlig bruken av daddelkjerner som produsentene hevder gjør produktet mer bærekraftig. De bruker nemlig kun kjerner som ellers ville ha blitt kastet.
Lignenede produkter finnes også i Europa. Det nederlandske selskapet «Northern Wonder» produserer et kaffeprodukt uten kaffebønner som finnes i butikker i Nederland og Sveits.
Felles for begge bedriftene er at de leter etter investorer og kunder som vil velge deres produkt.
– Folk er ikke helt sikre på hvor stor kategorien vil bli og når, sier sjef for Nothern Wonder David Klingen til BBC.