Tester verdens første mRNA-vaksine mot lungekreft på pasienter
Lungekreft er verdens ledende årsak til kreftdød.
Krefttypen står for omtrent 1,8 millioner dødsfall hvert år. Overlevelsesratene for dem med avanserte former av sykdommen, hvor svulster har spredd seg, er spesielt dårlige, skriver The Guardian.
Nå tester eksperter en ny vaksine som instruerer kroppen til å jakte på og drepe kreftceller – og deretter forhindre at de noen gang kommer tilbake. Vaksinen, kjent som BNT116 og laget av BioNTech, er designet for å behandle ikke-småcellet lungekreft (NSCLC), den mest vanlige formen av sykdommen.
Den første menneskelige studien av BNT116, har startet på 34 forskningssteder i syv land: Storbritannia, USA, Tyskland, Ungarn, Polen, Spania og Tyrkia.
Totalt vil omtrent 130 pasienter – fra tidlig stadium før kirurgi eller strålebehandling, til sent stadium eller tilbakevendende kreft – bli inkludert i studien.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Svært spennende ny æra
Vaksinen bruker mRNA, lik Covid-19 vaksinene, og fungerer ved å introdusere immunsystemet for svulstmarkører fra NSCLC for å forberede kroppen til å bekjempe kreftcellene med disse markørene.
Målet er å styrke en persons immunsvar mot kreft samtidig som sunne celler forblir uberørt, i motsetning til cellegift.
– Vi går nå inn i en svært spennende ny æra med kliniske studier basert på mRNA for å undersøke behandling av lungekreft. Denne teknologien er den neste store fasen i kreftbehandling, sier professor Siow Ming Lee, en medisinsk onkolog ved University College London Hospitals NHS Foundation Trust (UCLH), som leder studien i Storbritannia.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSe video: Au!
– Gunstig for meg
Janusz Racz fra London var den første personen som fikk vaksinen i Storbritannia. Han ble diagnostisert i mai og begynte snart med cellegift og strålebehandling.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Det ville være veldig gunstig for meg, fordi det er en ny metode som ikke er tilgjengelig for andre pasienter, og som kan hjelpe meg med å bli kvitt kreften. I tillegg kan jeg være en del av teamet som beviser konseptet bak denne nye metoden, og jo raskere den blir implementert over hele verden, desto flere mennesker vil bli reddet, sier Racz.
Racz mottok seks påfølgende injeksjoner med fem minutters mellomrom over 30 minutter ved National Institute for Health Research UCLH Clinical Research Facility på tirsdag.
Hver vaksinedose inneholdt forskjellige RNA-strenger. Han vil få vaksinen hver uke i seks påfølgende uker, og deretter hver tredje uke i 54 uker.
Lee håper at å legge til denne behandlingen vil forhindre at pasienter får tilbakevendende kreft.
– Vi håper å gå videre til fase to, fase tre, og at det blir en standardbehandling over hele verden og redder mange lungekreftpasienter, sier Lee.