Én av tre rammes av helvetesild
Helvetsild beskrives som et smertehelvete å gå igjennom, og kommer med forøket risiko for demens og slag. Det finnes vaksine, men den må nordmenn betale selv.
En av tre nordmen vil rammes av helvetesild i løpet av livet, skriver VG.
Smertene er for mange så store at det nærmest ikke er til å holde ut, med verkende, boblete utslett på rygg og andre steder på overkroppen.
– Som en kniv stakk meg hvert tiende minutt, beskriver Kari Belgum til VG.
Belgum hadde helvetsesild i åtte måneder.
Helvetesild kobles til økt risiko for flere andre sykdommer, deriblant slag og Alzheimers.
Vaksine
En fersk studie tyder på at en vaksine mot helvetsild, eller herpes zoster, kan redusere risikoen for demens.
Flere medier har omtalt saken, blant annet Forskning.no og VG.
En av tre vil få demens i løpet av livet.
Nå er det omtrent 101.000 som lever med sykdommen i Norge, viser en rapport fra 2020.
Forskere fra University of Oxford har publisert en studie i tidsskriftet Nature Medicine, som knytter en vaksine mot helvetesild til en reduksjon i demensdiagnoser i seks år etter at vaksinen er tatt.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTror på stor betydning
Maxime Taquet er førsteforfatter av studien, og har stor tro på funnenes potensielle betydning.
– Hvis disse funnene kan bekreftes i kliniske studier, kan det ha stor betydning for eldre, helsetjenesten og folkehelsen, sier Taquet til The Guardian.
Det finnes flere vaksiner mot helvetesild, men det er den nyeste av dem som kobles til en reduksjon i demens. Vaksinen Shingrix er mer effektiv enn forgjengeren, og ble derfor raskt den vanligste varianten da den ble innført i USA i 2017, ifølge VG.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenForskerne har sammenlignet helsejournalene til mer enn 200.000 amerikanere, hvor halvparten av gruppen har fått den nyeste vaksinen Shingrix. Den andre halvparten har fått den gamle helvetesild-vaksinen Zostavax.
Hos de som ble vaksinert med Shingrix, var sannsynligheten for å få demensdiagnose i de seks påfølgende årene 17 prosent lavere enn hos de som fikk den eldre vaksinen.
Artikkelen fortsetter under annonsenBlant de som fikk demens, inntrådte det i gjennomsnitt litt under et halvt år senere enn de som ikke hadde fått Shingrix.
Flere teorier
Helvetesild får man av det samme viruset som gir vannkopper, ifølge Helsenorge. Varicella zoster-viruset ligger latent i kroppen etter man har fått vannkopper. For de fleste kan det gå lang tid før viruset gir problemer, men særlig eldre og de med nedsatt immunforsvar kan oppleve at viruset aktiveres igjen.
Det er bare de som har hatt vannkopper som kan få helvetesild. Symptomene kan være prikking eller smerter i huden, etterfulgt av små blemmer. Noen opplever også å føle seg generelt syke, og Helsenorge oppfordrer til å oppsøke lege dersom man har symptomer.
Paul Harrison er medforfatter i studien, og påpeker at funnene reiser flere spørsmål. Det er uklart hvorfor Shingrix virker å begrense eller beskytte mot demens.
Artikkelen fortsetter under annonsen– En teori er at herpesvirus kan være en av mange faktorer som kan føre til demens. Derfor kan en vaksine som hindrer en reaktivering av viruset forsinke prosessen som fører til demens senere, sier Harrison til BBC.
Artikkelen fortsetter under annonsenSe video: Dette fant legen i øret
– Må bekreftes
Geir Selbæk er forskningssjef ved Nasjonalt senter for aldring og helse. Han er også professor i geriatri ved Universitet i Oslo.
Selbæk sier til VG at han ikke er overrasket over at studien finner en sammenheng mellom vaksinering og redusert demensrisiko. Han tror grunnen kan være at vaksinen beskytter mot utbrudd av helvetesild, som kanskje kan øke sannsynligheten for å utvikle demens.
Professoren peker også på at vaksinen kan stimulere immunforsvaret, og at det i seg selv kan begrense muligheten for demens.
Selbæk er tydelig på at en mulig effekt må forskes mer på.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Selv om funnene i denne studien er interessante, bekrefter de ikke en klar årsakssamenheng. De må bekreftes i kontrollerte studier det en tilfeldig valg gruppe får vaksinen, mens en annen gruppe ikke får vaksinen. Eller så trenger vi flere tilsvarende studier med samme resultat, sier Selbæk til VG.
Ikke gratis
Ifølge VG er vaksinen gratis i flere europeiske land, blant annet Storbritannia og Tyskland.
I Norge må de som tar vaksinen betale selv.
Her gis de samme vaksinene som ble undersøkt i studien, Shingrix og Zostavax. Shringrix er den dyreste, og koster i underkant av 2000 kroner per dose, som man må ha to av. Zostavax koster 1500 kroner, og det er kun nødvendig med en dose, ifølge FHI.
FHI har anbefalt at personer med nedsatt imunforsvar og høy risisko for å bli syke skal kunne vurderes for å få vaksine mot helvetesild på blå resept. Denne anbefalingen er sendt til Helse- og omsorgsdepartmentet, skriver VG.
Marte Kvittum Tangen er leder i Norsk forening for allmennmedisin, faget hun også er spesialist i. Hun sier at man kan oppsøke fastlegen for å be om vaksinen.
– Selvfølgelig kan pasientene be om å bli vaksinert med den, men det er alltid klokt å ha en åpen og ærlig dialog med legen om hvorfor, sier Tangen til VG.