Professor: Økt tempo og mobilitet skaper uro i russisk kommandokjede
Offensiven kan endre dynamikken i krigen, mener ekspert.
– Ukraina forsøker nå å føre krig på vestlige og ukrainske premisser, med høyere tempo, mer mobilitet og overraskelse som hovedprinsipper.
Det sier Tormod Heier, forskningsleder og professor i militær strategi ved Stabsskolen, til ABC Nyheter.
Tirsdag i forrige uke rykket Ukraina overraskende inn i den russiske Kursk-regionen og tok raskt kontroll over flere hundre kvadratkilometer land.
Les mer om krigen i Ukraina her!
Russland virket fullstendig uforberedt og har så langt slitt med å håndtere angrepet, som har ført til at titusenvis av sivile har måttet flyktet fra regionen.
– Tilnærmingen er designet for å få de russiske styrkene, som er mer rigide og sentraliserte, ut av balanse og dermed øke mulighetene for ukrainske gjennombrudd, sier Heier.
– Kvalitativt underlegne
Heier mener både Russlands militære kommandokjede og det politiske statsapparatet for øyeblikket sliter med å håndtere flere hendelser samtidig.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Selv om russerne har et tallmessig overtak er de kvalitativt underlegne et samtrent ukrainsk landmilitært kampsystem som virker å være i god balanse, sier han.
Det ukrainske målet er å tvinge russerne til å spre styrkene sine og destabilisere landet etter flere måneder med stadig russisk framgang på den ukrainske østfronten, sa en høytstående ukrainsk tjenestemann tidligere i uka til nyhetsbyrået AFP.
Russland hadde få styrker på plass for å beskytte grenseområdet. Russiske militærbloggere skriver at enhetene som var på plass, i all hovedsak besto av dårlig trente vernepliktige som enkelt ble overvunnet av garvede ukrainske enheter. Noen av de vernepliktige ble også tatt til fange.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenSe video: Se russerens fulltreffer
– Dette vil åpne opp for nye angrep
En kritisk faktor for krigens videre gang er om den ukrainske styrken i Kursk utgjør en tilstrekkelig stor risiko for å tvinge Putin til å omplassere erfarne innsatsstyrker fra Donbas i Ukraina til Kursk i Russland.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Dette vil i så fall åpne opp for nye ukrainske motangrep lenger sør langs frontlinjen, sier Heier.
Likevel er det usikkert om angrepet vil endre dynamikken i krigen. Noen av Ukrainas dyktigste militære enheter kan oppleve å bli tappet for krefter – det vil utvilsomt koste mye å opprettholde en langvarig tilstedeværelse i Kursk-regionen.
– Dersom den ukrainske invasjonsstyrken klarer å opprettholde nok kampkraft i ukene som kommer, vil kontrollen over russisk land bli et viktig forhandlingskort i spørsmålet om fred kan byttes mot territorier, forklarer professoren.
Han mener vi kan komme til å se flere overraskelser fremover. Om Russland overfører styrker fra Donbas til Kursk, finnes det sårbarheter i de russiske forsvarslinjene ukrainerne kan utnytte, sier Heier.