Ekspert om Donald Trump: – Tror han går på en smell
Donald Trumps retorikk splitter. Ekspert tror ikke det vil funke mot Kamala Harris.
Noen mener han er det beste som har skjedd for USA, andre det verste.
– Enten tror du på ham eller ikke, sier retorikkekspert og førstelektor ved Høyskolen Kristiania Kjell Terje Ringdal til ABC Nyheter.
Donald J. Trump, eller «Donald Jesus Trump» som Ringdal liker å kalle ham, evner å splitte befolkningen i USA. Det gjør han blant annet ved bruk av en skjerpet og gjennomprøvd retorisk strategi.
– Trumps strategi er å bygge en menighet og et fellesskap med seg selv i sentrum, hvor fellesnevneren er oppfatningen av at staten ikke er til å stole på, og at den frustrasjonen velgerne kjenner på ser Trump.
Trumps retorikk er problem- og konfliktorientert, mener Ringdal.
Ideen om at staten ikke vil velgerne vel, og at Trump er mannen som kan beskytte velgerne fra staten, er helt grunnleggende for all retorikk politikeren fører, ifølge eksperten.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenNå tror Ringdal at Trump må gjøre en endring for å vinne høstens valg.
Treffende budskap
Trumps grunnleggende retoriske strategi har vært den samme siden han først kom inn i politikken, mener eksperten, men påpeker at den kanskje har blitt mer ekstrem de siste årene.
– Han har funnet en formel som funker, fastslår Ringdal.
«Demokratenes SYKE drømmer skjer rett foran øynene våre. Bare vent, om et par år vil alle KRIMINIELLE, SINNSYKE PERSONER, OG SEKSUALFORBRYTERE den tredje verden har DUMPET ved grensen vår gjøre landet vårt UGJENKJENNBART,» står det i en av Trumps e-poster som sendes ut til velgere.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenTrumps uttalelser bærer preg av frykt og katastrofe. Det budskapet har gjenklang hos noen av velgerne.
– Trump formidler at livet er en kamp. Det samsvarer med opplevelsen til en del av hans velgere.
Selv om Trumps retorikk som politiker har vært gjennomgående lik, så Ringdal en kortvarig endring tidligere i sommer.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Rett etter skyteepisoden hadde han en mildhet over seg, og virket nesten forsonende. Men det forsvant inn i det som er hans grunnleggende refleks.
Håp eller hat
– Harris er håp, og Trump er hat.
Slik beskriver Ringdal hvordan de to presidentkandidatene fremstår.
Ekspresidenten har valgt å møte sin nye motstander med sin vante strategi: Angrep.
«Har noen lagt merke til at Kamala Harris ikke gir intervjuer? Det er fordi hun er veldig DUM! Hun er ute av stand til å snakke ordentlig uten en Teleprompter,» skrev Trump det sosiale mediet han selv eier «Truth Social».
– Angrepene er effektive fordi han fyrer opp under kvinnehatet som finnes blant noen av velgerne, forklarer Ringdal.
I Trumps verden er det de tradisjonelle hierarkiene som rår. Der er kvinner svake, og menn er de sterke som styrer.
– Trump forkynner at kvinner ikke er til å stole på, hvertfall ikke hvis de er svarte, og særlig ikke når de ikke har født barn, sier Ringdal og henviser til hvordan det å være mor kan blant noen konservative sees på som det viktigste en kvinne kan gjøre.
Artikkelen fortsetter under annonsen«Hun har alltid fremhevet at hun er av indisk opphav. Jeg visste ikke at hun var svart dør et par år siden, da hun plutselig gjorde en helomvendig og ville være kjent som en svart person. Så jeg vet ikke, er hun indisk eller svart,» sa republikaneren fra scenen på en konferanse i Chicago.
Ringdal frykter at Trumps inntog i politikken kan ha en langvarig effekt på hvilken retorikk som føres i politikken i USA.
– Det har blitt lettere å ty til halv-sannheter, og en grovere form i språket har blitt vanligere, er ekspertens analyse.
Se video: Trump håner latteren hennes
– Går på en smell
Trump har både vunnet og tapt valg med lignende retorikk. Ringdal tror ikke den holder mål mot Harris i kampen om de usikre stemmene.
– Det er der jeg tror han går på en smell, sier Ringdal.
Det var kun noen tusen stemmer i vippestatene Michigan, Pennsylvania og Wisconsin som ga Trump seieren i 2016. De usikre stemmene i vippestatene er helt avgjørende.
Blant dem finnes det kvinner og unge amerikanere som Trumps budskap ikke nødvendigvis treffer.
– Jeg våger å tro at Harris kan nå de som sitter på gjerdet, og at hun vinner, sier Ringdal og viser til de få usikre stemmene valget kan komme til å avgjøres av.