Slik levde de russiske spionene
Spionene Anna og Artem Dultsev er utlevert til Russland sammen med barna, etter å ha levd et hemmelig liv i Slovenia.
– Buenas noches, sa Putin til barna til to russiske spioner etter de landet i Moskva i forrige uke.
De ble utlevert til Russland som en del av den store fangeutvekslingen mellom Russland og flere vestlige land.
Datteren på tolv år og sønnen på ni, skal ifølge Kreml ikke ha fått vite at de var russiske før de satt på flyet. De snakker engelsk og spansk.
Anna og Artem Dultsev oppga at de var fra Argentina da de flyttet til Slovenia i 2017. Der har de levd som eiere av et kunstgalleri og et IT-firma, skriver New York Times.
Fem år etter de kom til Slovenia ble paret fengslet for spionasje.
Se video: Putin snakker spansk med spionenes barn
Tilbake til KGB
Under navnene Maria Rosa Mayer Munos og Ludwig Gisch bosatte familien seg i Crnuce i Ljubljana-området. Ifølge naboer holdt familien seg mest for seg selv, og fikk sjeldent besøk.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDe var blant Putins helt spesielle spion-satsing. Landet har lang tradisjon med å utplassere såkalt «illegale» spioner, som lever under falsk identitet. Ofte driver de ikke med kontinuerlig spionasje, men skal være klare til når det trengs. I motsetning til «lovlige» spioner, de som lever som diplomater eller lignende, er «illegale» spioner notorisk vanskelig å oppdage.
– Putin har brukt enorme ressurser på denne ganske eksentriske prioriteringen. Han har en fetisj for illegale som går tilbake til hans tid i KGB, sier forskningssjef ved Harvard Kennedy School Calder Walton til New York Times.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenKGB var etterretningstjenesten og sikkerhetspolitiet i Sovjetunionen.
Anna Dultsevs galleri har ikke lykkes finansielt, og trolig ikke kunstnerisk heller. Den slovenske kuratoren Tevz Logar beskriver kunsten som slik du bestiller fra Kina. Galleriet har gått med tap i 2019, og kun hatt minimalt med overskudd de siste årene.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtem Dultsevs IT-firma har hatt et par tusen euro i overskudd hvert år.
Likevel gikk barna på en kostbar internasjonal skole i området hvor de bodde. Prisen per elev er mer enn 10.000 dollar hvert år.
Stormet huset
I november i 2022 sa britiske MI5 at mer enn 400 russiske spioner hadde blitt utvist fra europeiske land.
Tidligere sjef for Slovenias militære etterretningstjeneste Marjan Miklavcic ser det i sammenheng med hvorfor ekteparet ble oppdaget.
– Uordenen i Russlands spionasjenettverk betydde at Russland mistet mange av sine vanlige informasjonskilder og sannsynligvis aktiverte «sovende» agenter. Men de er selvfølgelig ikke James Bond, sier Miklavic og viser til at ekteparet ble tatt en måned senere.
Familiens hus i Crnuce ble stormet i desember etter at myndighetene hadde fått tips fra britisk etterretning.
Stormingen var planlagt slik at paret skulle bli tatt på fersken mens de kommuniserte med Russland ved bruk av spesialutstyr.
De to barna har bodd i fosterhjem siden foreldrene ble arrestert. Nå er de tilbake i hjemlandet de ikke ante at de hørte til.