Europeisk fossilfri industri frykter at Trump vinner valget
Europeiske fornybarselskaper utsetter investeringer i USA i frykt for at Donald Trump vinner valget. 1000 milliarder dollar står på spill, ifølge analytikere.
Trump har avfeid president Joe Bidens klimapolitikk som en «ny grønn bløff». Det er forventet at en ny Trump-regjering vil gjøre om på mye av klimapolitikken Biden har gjennomført.
Han kan komme til å reversere loven om Inflation Reduction Act (IRA) som gir skattekutt og subsidier til selskaper som investerer i fornybar energi, ifølge nyhetsbyrået Reuters.
Opportunistisk, polemisk og uforutsigbar
IRA-loven ble vedtatt i 2022 og har gitt sterk motivasjon for europeiske fornybarselskaper til å etablere seg i USA. Men utsiktene til en mulig ny presidentperiode for Donald Trump demper investeringslysten.
– Med Donald Trump som enten er veldig opportunistisk, veldig polemisk eller ganske uforutsigbar, må man spørre seg om det er fornuftig, sier Peter Roessner til Reuters. Han er toppsjef i det Luxembourg-baserte hydrogenselskapet H2Apex.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMed Bidens Inflation Reduction Act kunne selskapet bygd en hydrogenfabrikk på amerikansk jord for en tredel av kostnadene på 15 millioner dollar. H2Apex avlyste planene i februar av frukt for at Trump kan bli genvalgt.
Forsøker å forberede seg på Trump seier
Etter drapsforsøket mot Trump 13. juli mener markedsanalytikere at sjansene øker for at han skal vinne. I de siste målingene har den kommende demokratiske kandidaten Kamala Harris tatt inn på ledelsen Trump hadde overfor Joe Biden. Likevel viser Peter Roessners uttalelse at europeisk fornybarindustri frykter en Trumpseier og forsøker å forberede seg.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenAnalyseselskapet Wood Mackenzie har kommet fram til at prosjekter for 1.000 milliarder dollar fram til 2050 står i fare. Konsulent i selskapet, Roland Berger, sier at det ikke er mulig å reversere IRA-loven fullt ut.
– Men en ny Trump-regjering kan ødelegge tiltak for elektriske biler, lading av elektriske biler, solcellekraftverk og energiøkonomisering, sier Berger til Reuters.
Artikkelen fortsetter under annonsenUtsetter investeringsavgjørelse
Det tyske solcelleselskapet SMA Solar betoner i en børsmelding et regjeringsskifte i USA som en av de framtidige risikofaktorene.
Verdens største solcelleprodusent skulle etter planen bestemme seg for hvor i USA de skulle bygge en ny solcellefabrikk innen utgangen av juni. Men beslutningen er utsatt.
– Det usikre utfallet av presidentvalget i USA fører nå til en viss tilbakeholdenhet med å investere i fornybar energi, uttaler selskapet til Reuters.
Denne nølingen gjenspeiler seg aksjekuren i fornybarsektoren. Renixx indeksen følger de 30 største fornybarselskapene i verden. Etter drapsforsøket på Donald Trump har utviklingen på indeksen vært lavere enn for globale aksjer.
Verdens største havvindutvikler, Orsted, er rammet spesielt hardt. Kursen stupte etter at Donald Trump i mai sa at han ville gå etter denne sektoren på dag én hvis han blir valgt. Orsted avviste å gi en kommentar.
Artikkelen fortsetter under annonsenBlir værende
Andre fornybarselskaper ser ikke ut til å være avskrekket av en Trump 2.0 regjering.
Artikkelen fortsetter under annonsenDen tyske vindturbinprodusenten Nordex sa i juni at de ville gjenoppta produksjonen ved en fabrikk i Iowa.
– USA vil fortsatt være et stort og viktig marked, uavhengig av den politiske utviklingen, het det fra selskapet.
Men det er også en rekke selskaper som melder om forsinkelser på grunn av samarbeidspartnere som nå holder pengene tilbake.
Det tyske hydrogenselskapet ThyssenKrupp Nucera antyder at de vil utsette investeringsbeslutninger i USA. Selskapet sier de vil være til stede i USA, men at det er avgjørende hvordan IRA-loven vil se ut etter valget.
Mer hodepine
Også selskaper utenfor fornybarsektoren blir påvirket av usikkerheten rundt det amerikanske valget.
Det tyske verktøyselskapet Trumpf har opplevd en nedgang i salget på 12 prosent i det amerikanske markedet det siste året. Nedgangen forklares med at «geopolitisk usikkerhet» har gjort deres kunder nølende.
– Hodepinen har økt betraktelig i styrerommene, sier Marcus Berret, som er direktør for global virksomhet i analyseselskapet Roland Berger.