Ukrainas forsvarssjef: Slik skal vi snu det
Ukrainas nye øverstkommanderende, generaloberst Oleksandr Syrskyj, erkjenner at russerne er mye bedre utstyrt.
Vladimir Putins militære har mer av alt: stridsvogner, infanterikjøretøy, soldater.
Russlands opprinnelige invasjonsstyrke på 100.000 mann har vokst til 520.000. Innen utgangen av 2024 er målet å nå 690.000 menn innen utgangen av 2024. Tallene for Ukraina har ikke blitt offentliggjort.
Ifølge Syrskyj har russiske styrker dobbelt eller tredobbelt så mye utstyr. Siden 2022 har antallet russiske stridsvogner doblet seg, fra 1700 til 3500. Artillerisystemer har tredoblet seg, og pansrede kjøretøyer har økt fra 4500 til 8900.
I det første intervjuet med et utenlands media forteller Syrkyj at fienden har en betydelig fordel i styrke og ressurser, skriver The Guardian.
Det er denne overlegenheten som forklarer den nylige utviklingen på slagmarken. Ukrainas væpnede styrker har jevnt og trutt trukket seg bakover.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenLes mer om krigen i Ukraina her!
– Kan stoppes
En av den øverstkommanderendes første avgjørelser da han fikk jobben i februar 2024, var å beordre tilbaketrekning av troppene sine fra den østlige byen Avdijivka. Tilbaketrekkingen sammenfalt med et seks måneders opphold i USAs våpenforsyning.
Nå er strømmen av våpen tilbake. Russerne, derimot, fortsetter å rykke fremover og har tatt flere landsbyer i østlige Donbas. De har slukt territorium nordvest for Avdijivka, mot garnisonsbyen Pokrovsk, og beleiret bosetningen Tsjasiv Yar. I mai åpnet russiske styrker en ny front i Kharkiv-regionen og stormet byen Vovtsjansk. Ukraina forutså dette angrepet. Likevel klarte de ikke å stoppe det.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Den russiske aggressoren angriper våre posisjoner i mange retninger, men Russlands fremrykning kan selvfølgelig stoppes. Først og fremst avhenger det av våre modige soldater, våre offiserer, sier han.
Artikkelen fortsetter under annonsenHan nevner Russlands siste forsøk på å erobre Kharkiv og den tilgrensende provinsen Sumy. Det var mislykket, forteller Syrskyj. Kampene fortsetter, men Putins forsøk på å opprette en såkalt sikkerhetskorridor ved Russlands grense og Belgorod-regionen er blitt avverget.
Se video: Her bommer Ukraina med kamikazedrone
«Taktiske» – ikke «operasjonelle»
Syrskyj beskriver Russlands stadige småseire som «taktiske» – lokale gevinster snarere enn et «operasjonelle» gjennombrudd, som å erobre en storby. Han mener Russland i realiteten ikke har gjort noen betydelig fremgang langs den 3700 km lange frontlinjen. Av den er 977 kilometer – dobbelt så langt som grensen mellom Tyskland og Frankrike – aktiv.
Russlands suksess har imidlertid kommet med svimlende menneskelig tap. Tapene er opp mot tre ganger så høye som de ukrainske, sier Syrskyj. I februar sa Volodymyr Zelenskyj at 31.000 ukrainske soldater hadde mistet livet siden 2022. Syrskyj vil ikke oppdatere dette tallet.
Artikkelen fortsetter under annonsenSyrskyj kontrasterte sine kamptaktikker med de som brukes av russiske kommandanter, som er kjent for å ofre store mengder infanterisoldater for å vinne «100 til 200 meter».
– Det er veldig viktig for oss å redde livet til våre soldater. Vi forsvarer ikke ruiner til døden. Jeg er ikke villig til å oppnå mål for enhver pris eller til å kaste mennene mine inn i fåfengte «kjøttangrep». Noen ganger er det nødvendig å flytte til mer gunstige posisjoner, sier.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Kvalitet, ikke kvantitet
Samtidig som det spekuleres om Ukrainas mål om å oppnå total seier er mulig, påpeker Syrskyj at det finnes positive utviklinger. F-16-fly vil styrke Ukrainas luftforsvar. De ville gjøre det mulig for hæren å jobbe mer effektivt mot russiske kryssermissiler og å treffe bakkemål nøyaktig. F-16-jagerflyene har sine begrensninger og må, ifølge generalobersten, holde seg minst 40 kilometer fra frontlinjen på grunn av risikoen for å bli skutt ned.
Artikkelen fortsetter under annonsenPå den andre siden har Russland luftforsvar tvunget Ukraina til å tenke nytt. De er blitt kjent for sine droneangrep, både i luften og til sjøs.
– Vi kjemper ikke med kvantitet, men med kvalitet. Droner spiller like stor rolle som artilleri.
Syrskyj sier at de har en plan for å ta tilbake Krim, mer enn et tiår etter at Vladimir Putin annekterte halvøyen. Generalobersten mener det er realistisk, men vil ikke røpe militære hemmeligheter.
Han jobber imidlertid for å få tilbake de internasjonalt anerkjente grensene fra 1991.
Gløden har avtatt
En av Syrskyjs mest pressende utfordringer er å finne nye rekrutter. De som kjemper i skyttergravene er utmattet. Den patriotiske gløden som førte mange til å melde seg frivillig våren 2022 har avtatt. Regjeringen har nylig redusert vernepliktsalderen fra 27 til 25. Forrige uke trådte en ny lov i kraft som krever at menn registrerer detaljene sine hos militære rekrutteringssentre. Mange har gjort det. Andre gjemmer seg.
Artikkelen fortsetter under annonsenSyrskyj forteller at uten mobilisering kan han ikke opprette nye reserverestyrker og brigader – de er helt nødvendige nå som Russland har mangedoblet sine styrker. Han oppfordrer også ukrainere som bor utenfor landet til å melde seg.
Ett initiativ er i ferd med å ta form i nabolandet Polen. Ukrainere i utlandet vil snart bli invitert til å bli med i en ny legion der. Treningen vil finne sted i Polen selv. Senere vil legionen bli overført til frontlinjen.
Syrskyj håper spørmålet «hvor var du da alle borgere i Ukraina kjempet i så intense kamper?» vil leve videre lenge etter krigens slutt.