Russland har tatt i bruk 70 år gamle haubitser, ifølge analytikere
I februar hadde 65 av Russlands M-46-haubitser fra 1950-tallet blitt fjernet fra lagring. Nå anslår analytikere at tallet er mye høyere.
Etter to og et halvt år med krig, sliter nå både Ukraina og Russland med mangel på militært utstyr.
Ukraina får stadig donasjoner fra Vesten og ulike Nato-land, mens Russland har støttet seg noe på allierte som Iran, Kina og Nord-Korea. I tillegg har de en stort våpenindustri selv, men det kan se ut til at det ikke produseres nok.
Ifølge OSINT-analytikere skal Russland nemlig ha tatt ut minst 65 av sine estimerte 665 M-46-haubitser fra Sovjet-tiden fra lager. Det skriver Forbes magazine.
Haubitser er et artillerivåpen som kan nå bak hindringer ved å skyte krum bane.
Les mer om krigen i Ukraina her!
Anslår at de har tatt i bruk halvparten
OSINT står for «Open Source Intelligence», og er analytikere som henter inn åpent tilgjengelig informasjon på nett, ifølge Etterretningstjenesten.
Det er OSINT-analytikeren High_Marsed, som på X deler bilder som skal vise at haubitsene har forsvunnet fra lager siden krigens start.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenPå X skriver analytikeren at Russland i februar 2024 hadde tatt 65 M-46 haubitser fra lager, men skriver nå at Russland siden da «sannsynligvis har tatt omtrent halvparten av de lagrede 130-millimeter M-46-ene fra lageret».
Se video: Viser russisk fulltreffer
Allerede i januar avdekket «Defence Express», en ukrainsk sikkerhets- og forsvarspublikasjon at Russland hadde bilder som viste at russiske styrker hadde begynt å bruke M-46-haubitsene i den pågående krigen, skriver Newsweek.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenMen da var det ikke klart hvor mange som hadde blitt fjernet fra lageret.
Blir mer avhengig av Nord-Korea og Iran
Ved å ta i bruk 130-millimeter M-46-ene så gjør også Russland seg mer avhengig av sine allierte.
Siden de er 70 år gamle, har de selv sluttet å produsere ammunisjon til dem. Det har derimot ikke Nord-Korea og Iran, ifølge Forbes. Dermed må president Putin og Kreml opprettholde gode relasjoner med Nord-Koreas leder Kim Jong-un og Irans nyvalgte president Masoud Pezeshkian.
Artikkelen fortsetter under annonsenI tillegg skal russerne slite med å transportere de store kanonene langs den 1100 kilometer lange frontlinjen i Ukraina. Ifølge Forbes har nemlig russerne mistet så mange kjøretøy i Ukraina – ikke bare stridsvogner og pansrede personellførere, men også lastebiler og artilleritraktorer – at de har begynt å utstyre brigadene langs frontlinjen med sivile terrengkjøretøyer og terrengsykler.
De vil ikke kunne frakte en 7,7 tonn tung M-46.