Island:Ryktene har florert rundt «verdens mest isolerte hus» - sannheten kan overraske mange
«Verdens mest isolerte hus» er myteomspunnet og ligger mektig plassert – men sannheten om stedet overrasker nok mange.
Hadde det ikke vært idyllisk å ha en øy helt for seg selv? Vel, de fleste av oss må i hvert fall leve i drømmen om å dra til spektakulære Elliðaey.
Øya ligger i havgapet sør for Island, og her står det et hus som omtales som verdens mest isolerte. Stedet er forbudt for turister.
Ryktene skal blant annet ha det til at øya ble gitt som en gave til artisten Björk, eller til en milliardær som bygget huset for å forberede seg til en mulig zombie-apokalypse.
Et annet rykte hevder at huset ikke eksisterer i det hele tatt, og at det er KI-manipulert. Men sannheten skal vise seg å være noe helt annet.
Øya har nemlig en sterk tradisjon som strekker seg 250 år tilbake i tid.
En øy med naturkrefter
Øya er en del av øygruppen Vestmannaeyjar, og ligger kun et kvarter fra fastlandet. Men det eksisterer ikke noen brygge eller havn for båter på øya, så man må ty til et potensielt farlig manøver for å komme i land.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDen eneste måten å komme seg til øya på er å ta sats og hoppe fra båten i fart over til klippen. Hvis det er regn og dårlig vær er det en fare for at man kan skli og havne i det iskalde vannet. For å komme seg opp til det ensomme huset må man opp en bratt fjellside, med tau som hjelpemiddel.
Men tilstandene var enda mer krevende før. Det forteller Ragnar Thor Jóhannsson (34). Han har mange gode minner fra øya som barn.
Jóhannsson er en av om lag 30 personer fra tre generasjoner som eier huset på den isolerte øya. De er Elliðaey jaktforening og har primært jaktet på lundefugl. Tradisjonen strekker seg helt tilbake til Jóhannssons tipp-tipp-oldefars tid.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Elliðaey er det mest dyrbare jeg har som voksen, og nå drar jeg dit så fort jeg har mulighet. Sammen med mange andre familier har vi bevart kulturen og vist hvordan vi ville overlevd den harde vinteren ved å jakte på lundefugler, forteller 34-åringen til ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsenNå tar han med seg barna sine hver sommer for å lære dem veien og videreføre tradisjonen.
Jaktforeningen er åpen for nye medlemmer, men det er ikke lett å bli medlem.
– Man bør være hardtarbeidende, morsom og en bekjent av noen i foreningen. Vi diskuterer mulige nye medlemmer hvert femte til tiende år, forteller han.
Generasjoner med lundefugl-jakt
I tillegg til hovedhuset ligger det en annen gammel hytte på øya - som trolig er den aller første som kan tituleres som «Verdens mest isolerte hus». Jóhannsson forteller at familien hans er en av fem som siden 200 til 250 år tilbake hadde rett til å hente ut høy- og matressurser fra øya.
I følge magasinet Architectural Digest ble hytta bygget på 1900-tallet av forskere som kom til øya for å observere lundefugl-samfunnet. I dag brukes den kun som oppbevaringsrom.
Hovedhuset ble bygget på 1950-tallet. Jóhannsson forteller at materialene ble den gang båret for hånd opp uten hjelp av tau.
Artikkelen fortsetter under annonsenHuset krever jevnlig vedlikehold, og har blitt restaurert både i 1986 og 1994.
– Vanligvis frakter vi alt for hånd nå også, men vi får hjelp fra helikopter til å frakte store ting når de tar sin årlige service på basestasjonene i Vestmannaeyjar.
Artikkelen fortsetter under annonsenEn truet bestand
Om lag åtte millioner lundefugl trekker til området fra sydligere breddegrader hvert år. Rundt to millioner av disse ender opp på Elliðaey.
Lundefuglene jaktes med nett og har vært et viktig tilskudd til kosten for islendere i flere hundre år.
Jaktsesongen er fra 1. - 15. august, men tidligere var den fra 1. juli til 15. august. Da var det ikke uvanlig at laget felte mellom 6000 og 10.000 lundefugl i løpet av sesongen.
Men grunnet klimaendringer er lundefuglbestanden strekt truet, noe som begrenser jakten.
– Nå jakter vi for å beholde tradisjonen for våre etterkommere. Jeg kunne felt 500 fugler på en dag, men jeg holder meg til rundt 50 fugler. Det holder for meg og familien.
Vil aldri bli en turistattraksjon
På sommerstid, når øya virkelig er på sitt beste, kan det hende at Johannsson og flere i jaktlaget tar med seg besøkende.
Medlemmene av jaktlaget tar også med seg forskere og pressefolk til øya. De synes det er hyggelig å vise frem paradiset sitt, men de vil ikke at det skal bli en turistattraksjon.