Eide: – Nato-toppmøtet en boost for Ukraina

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i samtale med USAs president Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: AP / NTB
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i samtale med USAs president Joe Biden og Nato-sjef Jens Stoltenberg. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nato-toppmøtet i Washington vil bidra til å styrke ukrainernes kampmoral, mener utenriksminister Espen Barth Eide (Ap).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et psykologisk viktig toppmøte for Ukraina, slår Eide fast overfor NTB.

Målt i konkrete våpenløfter kan toppmøtet allerede karakteriseres som en suksess, mener flere.

Mer våpen enn ventet

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) er derimot mer forsiktig.

– Jeg skal være varsom med å bruke ordet suksess når vi snakker om å avverge krig og sikre forsvar. Men det har vært et godt arbeidsmøte med gode, konkrete resultater, sier han til NTB.

– Har det kommet flere våpenløfter til Ukraina enn du hadde ventet?

– Svaret på det er ja. Det har kommet veldig konkrete bidrag, særlig på luftvern, som vi vet har vært Ukrainas fremste ønske. Også Norge bidrar til dette, sier Støre.

Eide peker på sin side på at all tvil er ryddet til side når det gjelder Natos støtte til Ukraina.

– Det kommer jo etter en vår hvor Ukraina nok har lurt litt på dette, sier utenriksministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han peker blant annet på at det tok over et halvt år før USA greide å vedta en støttepakke til Ukraina.

Garanti og nye våpenløfter

Onsdag vedtok alliansen en slutterklæring der Ukraina garanteres en «irreversibel vei» til Nato-medlemskap når krigen en dag er over.

– Det har vært en stor bekymring for hvor tydelig støtten var, men nå er det avklart at Nato står samlet ved Ukrainas side, sier Eide.

På toppmøtet har land etter land lagt nye våpenløfter på bordet. Blant annet har Canada, Tyskland, Norge, Spania og Storbritannia lovet å sende flere luftforsvarssystemer, noe Ukraina har tryglet om i lang tid. Andre land har lovet å sørge for ammunisjon til systemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge nyhetsbyrået AP vil USA også kunngjøre en ekstra støttepakke på 225 millioner dollar torsdag. Den omfatter blant annet et Patriot luftforsvarssystem i tillegg til dem Ukraina har fått fra før.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg er norske, danske og nederlandske F-16 jagerfly allerede på vei til Ukraina, ifølge USAs utenriksminister Antony Blinken.

Kan Russland vinne?

Samtidig har flere den siste tiden reist spørsmålet om Russland faktisk kan vinne krigen. Men det vil ikke Nato la skje, mener Eide.

– Hvis betydelig sterkere militærmakter enn Russland er enige om at det er et uakseptabelt utfall, så betyr jo det også at vi ikke vil tillate at det skjer. Da må man jo gjøre mer på et senere tidspunkt for å hindre det, slår han fast.

– Betyr det at Natos røde linje om ikke å involvere seg i krigen kan flytte seg?

– Jeg tror man kommer til å stå fast på at Nato ikke skal inn i krigen. Det ville jo på mange måter være starten på tredje verdenskrig.

– En analytiker mener at Nato må endre strategi fra «as long as it takes» til «as much as it takes». Hva tenker du om det?

– Jeg er enig i det i den forstand at vi må gjøre det som trengs for at Ukraina skal lykkes. Og det er ikke bare i tid, det er også i volum og kvalitet. Jeg skjønner hva han mener, sier Eide