Strandede astronauter har fortsatt tro på Boeing-kapsel

Problemer med romkapselen Starliner gjør at Butch Wilmore (til venstre) og Suni Williams har tilbrakt over en måned på Den internasjonale romstasjonen, mens de etter planen bare skulle vært der en ukes tid. Arkivfoto: NASA / AP / NTB
Problemer med romkapselen Starliner gjør at Butch Wilmore (til venstre) og Suni Williams har tilbrakt over en måned på Den internasjonale romstasjonen, mens de etter planen bare skulle vært der en ukes tid. Arkivfoto: NASA / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De to Nasa-astronautene som har vært strandet på Den internasjonale romstasjonen, sier de fortsatt setter sin lit til at Boeings romkapsel skal få dem hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Butch Wilmore og Suni Williams forlot jorden 5. juni etter flere år med forsinkelser og tekniske problemer med romfartøyet Starliner. To ganger tidligere måtte de avbryte oppskytingen etter at de var på plass og hadde spent setebeltene i kapselen.

Etter en dags reise gjennom rommet, kom de fram til Den internasjonale romstasjonen ISS, der de etter planen skulle tilbringe en ukes tid. Den uken er nå blitt til en drøy måned, og ennå er det ikke klart når de kan vende hjem.

Forsinkelsen skyldes blant annet problemer med styringsmotorer og heliumlekkasjer som ble oppdaget på vei ut i rommet.

På en pressbrifing der de deltok direkte fra ISS, fikk Wilmore og Williams spørsmål om de fortsatt hadde tillit til Starliner-teamet og romfartøyet.

– Vi er fullstendig overbevist, lød det kontante svaret fra Wilmore, som leder oppdraget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har en god følelse i hjertet om at romfartøyet vil føre oss hjem, uten problemer, supplerte Williams.

Hun sier de to fortsetter å nyte tiden på ISS, der de utfører oppgaver som å bytte pumpen på en maskin som gjør urin til drikkevann, samtidig som de utfører vitenskapelige forsøk.

Astronautene har også testet bruken av Starliner som «nødhavn» dersom det oppstår problemer på romstasjonen.

For tiden er det fire amerikanere og tre russere på ISS i tillegg til de to strandede Starliner-astronautene.