Elleve års fengsel i 34 år gammel drapssak i Danmark

I februar kunne politiet pågripe mannen som nå er dømt i den 34 år gamle drapssaken. De fant ham etter å ha søkt i eget DNA-register etter slektninger av den som hadde avsatt DNA på åstedet i København natt til 1. januar 1990. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB
I februar kunne politiet pågripe mannen som nå er dømt i den 34 år gamle drapssaken. De fant ham etter å ha søkt i eget DNA-register etter slektninger av den som hadde avsatt DNA på åstedet i København natt til 1. januar 1990. Foto: Emil Nicolai Helms / Ritzau Scanpix / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

54-åringen som var tiltalt for å ha drept Hanne With i København i 1990, ble onsdag dømt til elleve og et halvt års fengsel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En enstemmig byrett i København konkluderte med at Henrik Krogh Rasmussen sto bak drapet for 34 år siden. Retten legger vekt på at mannens DNA og fotavtrykk ble funnet på stedet, og at han ikke har gitt noen «sannsynlig eller plausibel» forklaring.

23 år gamle Hanne With ble funnet drept i leiligheten sin i København nyttårsnatten til 1. januar 1990. Hun var påført en rekke knivstikk og hadde fått halsen skåret over. I tillegg var hun kvalt med en antennekabel.

Etter drapet fortalte en taxisjåfør til politiet at han plukket opp en mann og kjørte ham til Vesterbro der de plukket opp en sexarbeider som antas å ha vært Hanne With. Mannen og kvinnen ble deretter kjørt til leiligheten der 23-åringen senere ble funnet drept.

Funnet via sønnens DNA

Politiet sto uten noen mistenkt i mange år. Gjennombruddet kom de søkte i politiets DNA-register etter personer som kunne være i slekt med den som hadde satt igjen DNA i Withs leilighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sønnen til mannen som nå er dømt for drapet, var i registeret på grunn av en mindre sak, og i februar kunne politiet pågripe Rasmussen. Bevisene mot ham ble ytterligere styrket da gulvet i leiligheten ble brutt opp senere i 2024, og det ble funnet et blodig fotavtrykk som passet med 54-åringen.

Han var i førstegangstjeneste i marinen i København da han tilbrakte nyttårsaften 1989 på et utested i en sidegate til Strøget. I retten forklarte han at han var så full og ruset på stoffer at han ikke kan huske å ha vært i Withs leilighet den natten.

Han har nektet straffskyld, og forsvarer Mette Grith Stage sier man ikke kan erkjenne noe man ikke husker.

Kan anke

Dommen på elleve år og seks måneders fengsel er en såkalt tilleggsstraff, ettersom Rasmussen ble dømt i flere andre saker i tiden etter drapet. Retten måtte derfor vurdere hvor mye strenger straff han ville fått dersom drapet var blitt pådømt samtidig som de andre sakene.

54-åringen har 14 dager på seg til å avgjøre om han vil anke dommen.