Baldwins rolle i «Rust»-skytingen skal omsider for retten

Skuespiller Alec Baldwin står tiltalt for uaktsomt drap etter å ha avfyrt det skjebnesvangre skuddet som tok filmfotograf Halyna Hutchins liv på settet til westernfilmen «Rust» i New Mexico i oktober 2021. Foto: Seth Wenig / AP / NTB
Skuespiller Alec Baldwin står tiltalt for uaktsomt drap etter å ha avfyrt det skjebnesvangre skuddet som tok filmfotograf Halyna Hutchins liv på settet til westernfilmen «Rust» i New Mexico i oktober 2021. Foto: Seth Wenig / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten tre år etter at filmfotograf Halyna Hutchins døde av skudd fra en rekvisitt på settet til westernfilmen «Rust», skal skuespiller Alec Baldwin for retten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stjernen er tiltalt for uaktsomt drap for å ha avfyrt det skjebnesvangre skuddet som tok Hutchins liv 21. oktober 2021. Regissør Joel Souza ble skadet i hendelsen.

Baldwin, kjent for sine roller i storfilmer som «The Hunt for Red October», Martin Scorseses «The Departed» og komiserien «30 Rock», har erklært seg ikke skyldig og avvist å ha trykket på avtrekkeren.

Han hadde hovedrollen og var produsent på westernfilmen, og har i sitt forsvar sagt at han som skuespiller må kunne stole på de profesjonelle folkene han har rundt seg. Han har også tidligere hatt roller der han har måttet håndtere våpen.

Rettssaken begynner tirsdag med juryvalg og skal etter planen vare i ti dager. Om han blir dømt, risikerer sjubarnsfaren opp til 18 måneder i fengsel.

Risikerer måneder i fengsel

«Rust»-skytingen har allerede vært gjennom flere rettsrunder. Våpenansvarlig for filmen Hannah Gutierrez-Reed, som var 24 år på oktoberdagen i 2021, er alt dømt til 18 måneders fengsel for uaktsomt drap, en dom hun har anket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er dommer Kari Morrissey, en veteran i det amerikanske rettsvesenet, som skal ta stilling til om Baldwin må lide samme skjebne.

Hun har allerede ryddet vei for at viktige våpeneksperter for påtalemyndigheten kan vitne i rettssaken om Baldwins håndtering av revolveren. De skal blant annet ta stilling til om våpenet fungerte som det skulle før den fatale skytingen.

Baldwin har selv hevdet at revolveren ble avfyrt ved et uhell og at han fulgte instruksjoner om å peke den mot Hutchins, som på det tidspunktet sto bak kameraet. Uvitende om at revolveren var ladet, har Balwin sagt at han trakk tilbake hanen, ikke avtrekkeren, og at et skudd så ble avfyrt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innspillingsleder Dave Halls, som ga Baldwin våpenet, har tidligere fortalt etterforskere at han husker å ha sett ammunisjon i rekvisittvåpenet før han ga det til Baldwin. Det hender at det brukes falsk ammunisjon i rekvisittvåpen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Halls ga Baldwin våpenet og sa «cold gun», bransjespråk for et ufarlig våpen.

Se video: – Som om jeg var i en skrekkfilm

«Tok sjanser»

Påtalemyndigheten har på sin side argumentert med at Baldwins rolle som produsent gjorde ham dristig nok til å «opptre hensynsløst og ignorere andres sikkerhet». De mener også at han brøt protokollene for våpensikkerhet på filmsettet.

Baldwins advokater har avvist hans rolle som produsent som irrelevant, og påstått at det kan forvirre jurymedlemmer.

Arbeidstilsynet i New Mexico, der filmen ble spilt inn, har tidligere konkludert med at produksjonsselskapet Rust Movie Productions LLC visste at sikkerhetsrutinene på filmsettet ikke ble fulgt i forkant av skytingen.

Produksjonsselskapet måtte ut med 100.000 dollar i bot for brudd på statlige sikkerhetsforskrifter i en forliksavtale fra 2023, som beskrev bruddene som «alvorlige», men ikke forsettlige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke første gang

«Rust»-saken minner om en annen tragedie på et filmsett – da skuespiller Brandon Lee ved et uhell ble skutt og drept under innspillingen av filmen «The Crow» tre tiår tidligere.

Også den gang ble en provisorisk kule ved en feiltakelse lagt igjen i en revolver fra en tidligere scene, og den traff Lee mens han filmet en scene som skulle bruke tomme patroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er imidlertid en sammenligning Baldwins advokater ikke ønsker skal komme opp i retten.

Påtalemyndigheten har gått med på å la være å ta opp «The Crow»-skytingen under vitneforklaringene, men hevder at Baldwin likevel visste om sikkerhetsrisikoene ved å bruke våpen, selv når pistolen ikke er ladet med ekte ammunisjon.

Mye fram og tilbake

Selv vil de utelukke et brev signert av medlemmer på filmsettet til «Rust» som bestrider forklaringene om at settet var kaotisk og farlig før den fatale skytingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påtalemyndigheten vil også utelukke konklusjonene fra en tidligere etterforskning som legger mye av skylden for skytingen på innspillingsleder Halls.

Halls har ikke utfordret forklaringene om uaktsomt bruk av et skytevåpen og kan bli innkalt som vitne i Baldwins rettssak.

Ønsket fra påtalemyndigheten er også at dommeren utelukker bevis og argumenter som har som hensikt å oppnå sympati for Baldwin, blant annet forklaringer om at han angrer og hvordan skytingen har påvirket familien hans. De mener dette ikke har noen betydning for skyldspørsmålet.

Blir fortsatt film

Til tross for tragedien, er det ventet at «Rust» blir ferdig innspilt. Da er det Bianca Cline som fyller Hutchins sko som filmfotograf. Hun har lovet å donere noe av det hun tjener for jobben, til veldedighet.

Regissør Souza, som ble skadet i skytingen i 2021, vender tilbake til jobben. Han har sagt at filmen skal ferdigstilles for å hedre Halynas minne – og at de skal lage en film som ville gjort henne stolt.

Et dokumentarfilmteam skal også følge innspillingen. Alec Baldwin fortsetter å spille hovedrollen, til tross for at han er siktet for å ha forårsaket en annens død.

Dødsfallet har ført til nye sikkerhetsrutiner i filmbransjen.