Fransk politikk-ekspert: Valgalliansen virket

President Emmanuel Macron og kona Brigitte Macron avla sin stemme i Le Touquet-Paris-Plage. Foto: Mohammed Badra, Pool via AP/NTB
President Emmanuel Macron og kona Brigitte Macron avla sin stemme i Le Touquet-Paris-Plage. Foto: Mohammed Badra, Pool via AP/NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeidet på tvers av partier for å hindre Nasjonal samling å vinne fram, ser ut til å ha lykkes, mener førsteamanuensis Franck Orban.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeidet har ofte fått tilnavnet Folkefronten. Det henspiller på at partier i sentrum, på venstresiden og delvis høyresiden i fransk politikk har gått sammen i for strategisk å hindre Nasjonal samling i å vinne mandater.

– Jeg tolker bildet slik at det har virket, sier Orban, som er førsteamanuensis ved Høgskolen i Østfold og programleder i podkasten Frankrike Forklart.

I forkant av valget ble det mye diskutert om hvordan dette samarbeidet ville slå ut. I flere valgkretser har kandidater har trukket seg slik at man ville unngå oppsplitting blant velgere som stemmer til venstre eller på sentrum.

– Tror Macron vil utnevne ny statsminister

President Emmanuel Macrons sentrumsblokk kom ifølge prognosene på andreplassen antall seter i nasjonalforsamlingen. Orban presidenten ser ut til å ha blitt svekket.

– Skadeomfanget var likevel bedre enn fryktet for Macron fordi støttepartiene har gått fram, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron kommer trolig til å utnevne en ny statsminister, ettersom den brede koalisjonen på venstresiden ser ut til å ha vunnet flest mandater. Hvem det kan bli, er nå vanskelig å si, mener Orban.

– Det eneste som er sikkert, er at det ikke blir noen fra ytre venstre – Jean-Luc Mélenchons parti. Kanskje kan det bli noen fra De grønne, sier han.

Macron vil etter alt å dømme ende opp med det som i Frankrike kalles politisk samboerskap – cohabitation. Uttrykket brukes der presidenten og statsministeren kommer fra ulike politiske grupperinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrike får i så fall sin fjerde periode med såkalt samboerskap. Den forrige fant sted mellom 1997 og 2002.

– Må samarbeide med venstresiden

Orban påpeker at Macron nå må forholde seg til og ta hensyn til partier på venstresiden. Han startet som en svært mektig president i perioden 2017-2022, men makten ble redusert etter valget i 2022 og altså ytterligere etter dagens valg, beskriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Han vil ikke kunne føre en ren liberalistisk linje som han gjorde tidligere, sier Orban.

Det kom overraskende på mange da Macron i juni kunngjorde at han utløste nyvalg.

– Han ville få en avklaring av fransk politikk, men man ser ingen avklaring i den nye nasjonalforsamlingen. Det er tre blokker av omtrent samme størrelse og flertallet for presidenten er mindre, sier Orban.

– Vi ser nå en president som må samarbeide med venstresiden, og vi ser en president som ikke kan føre samme politikk som før. Men om målet var å rydde Nasjonal samling av veien, var det til en viss grad vellykket, sier han.