Sudanske opprørere hevder å ha tatt enda en by – kamper driver tusenvis på flukt

Krigen i Sudan startet i mars i fjor da en maktkamp mellom landets to mektigste generaler endte i full krig. Krigen har utløst en av verdens verste humanitære kriser. Bildet er fra fredag 28.06.
Krigen i Sudan startet i mars i fjor da en maktkamp mellom landets to mektigste generaler endte i full krig. Krigen har utløst en av verdens verste humanitære kriser. Bildet er fra fredag 28.06. Foto: - / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det meldes om harde kamper ved byen Singa sørøst i Sudan. Opprørerne i RFS-militsen sier de har tatt byen, mens øyenvitner forteller at tusenvis er på flukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har i helgen vært harde kamper i bygatene, og mange innbyggere fikk panikk og la på flukt, opplyser øyenvitner. Singa er den viktigste byen i delstaten Sennar, som allerede huser over én million fordrevne fra andre steder i landet.

Meldinger i sosiale medier viser tusenvis av mennesker som flykter i kjøretøy og til fots. Mange av dem skal ha søkt tilflukt på østsiden av elven Den blå Nilen, forteller øyenvitner til nyhetsbyrået AFP.

Nærmer seg Port Sudan

Opprørsmilitsen Rapid Support Forces (RSF) hevder på X/Twitter at de har «befridd» byen etter å ha nedkjempet regjeringshærens styrker der.

RSF har i over ett år har kjempet mot landets regjeringshær. Kampene innebærer at de nå har åpnet en ny front sørøst i landet, og at de kommer stadig tettere på storbyen Port Sudan ved Rødehavet, der det sudanske militæret, regjeringen og FN-organisasjoner nå er basert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kontrollerer store områder

Etter RSFs siste framgang kontrollerer militsen mesteparten av hovedstaden Khartoum, delstaten Al-Jazira sentralt i landet, den enorme Darfur-regionen i vest og mye av delstaten Kordofan i sør. RSF beleirer også storbyen El-Fasher, som er den viktigste byen i Nord-Darfur.

Krigen i Sudan startet i mars i fjor da en maktkamp mellom landets to mektigste generaler endte i full krig. Krigen har utløst en av verdens verste humanitære kriser. Titusener er drept og faren for hungernød er stor. 26 millioner av landets 48 millioner innbyggere er i en situasjon der de risikerer akutt matmangel, ifølge FN.