Denne fisken gir svaret på et lengre liv

Denne fisken kan forklare hvorfor kvinner lever lenger enn menn. Foto: Karel Zahradka / Shutterstock / NTB
Denne fisken kan forklare hvorfor kvinner lever lenger enn menn. Foto: Karel Zahradka / Shutterstock / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En akvariefisk kan gi svaret på hvorfor kvinner lever lengre enn menn. Og kommer med løsningen på et lengre liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge Illustrert Vitenskap var forventet levealder i 2021 i verden 75,7 år for kvinner, men bare 70,6 år for menn. FHI skriver at forventet levealder i Norge er 84,4 år for kvinner og 89,9 år for menn, dette er tall fra 2022.

Nå har forskere i Japan funnet ut at en liten turkis killifisk kan forklare forskjellen på levealderen mellom kjønnene. Denne fisken er også en ganske populær akvariefisk.

Da forskerne fjernet kjønnscellene, altså cellene fisken brukte til å produsere sædceller og eggceller, fant de ut at forskjellen ikke var merkbar.

I en pressemelding om studien skriver forskerne at fiskene bare har noen måneders levealder. Men at hunnene som regel lever lengre enn hannene.

Ifølge hovedforfatter på forskningen, Kota Abe, så de at hannfiskene gjennomsnittlig lever lenger etter de fjernet kjønnscellene, men hunnfiskene lever kortere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne forklarer at grunnen til dette er at hunnene ikke produserer like mye østrogen etter fjerningen av kjønnscellene, og dette øker risikoen for hjerte- og karsykdommer, skriver Illustrert Vitenskap.

Hos hannfiskene derimot fant forskerne ut at de fikk sunnere muskler, hud og skjelett. Men det var også økte nivåer av et stoff som aktiverer D-vitamin.

Forskerne fant ut at det var D-vitaminet som var nøkkelen til å leve lenger. Da de også testet et tilskudd av D-vitamin hos både hann- og hunnfisker, fant de ut at dette økte levealderen hos begge kjønnene.

– Forskningen vår tyder på at D-vitaminer kan forbedre levetiden, ikke bare til andre virveldyr, men også mennesker, sier Tohru Ishitani, en av forskerne i studien.

Ifølge Store medisinske leksikon, SML, er fet fisk, tran og berikede matvarer de viktigste kildene til vitamin D. Ulike meieriprodukter kan også være tilsatt D-vitamin i Norge, skriver SML.

Sola er også en av de viktigste kildene for vitamin D. I Norge er derfor inntak av mat og annet kosttilskudd med D-vitamin spesielt viktig i vinterhalvåret.