
Atom-advarsel fra russisk hold: – Da kan vi gjøre endringer i doktrinen

Lederen av den forsvarskomiteen i det russiske parlamentet hevder Russland kan se seg nødt til å ta grep.
I løpet av de siste årene har trusler og advarsler om bruk av atomvåpen blitt langt vanligere kost enn det var for bare noen år siden. Krigen i Ukraina har tatt Europa til et spenningsnivå man må tilbake til den kalde krigen for å finne.
Nå advarer lederen av forsvarskomiteen i det russiske parlamentet om at Russland kan se seg nødt til å redusere den offisielle beslutningstiden når det gjelder bruk av atomvåpen om Kreml mener trusselen mot landet øker.
Her kan du lese mer om Russland!
Den russiske atomdoktrinen
Ifølge nyhetsbyrået Reuters er Russlands atomdoktrine trolig fortsatt lik den som var fastsatt før landet invaderte Ukraina i februar 2022.

Doktrinen sier at den russiske presidenten kan vurdere bruk av atomvåpen som svar på et atomangrep eller andre angrep som truer den russiske stats eksistens.
– Hvis vi ser at utfordringene og trusselen øker kan vi gjøre endringer i doktrinen når det gjelder tidspunktet for bruk av atomvåpen og beslutningen om å ta våpnene i bruk, sier lederen av den forsvarskomiteen i det russiske parlamentet, Andrej Kartapolov.
Uttalelsene er formidlet gjennom det statskontrollerte russiske nyhetsbyrået RIA og gjengitt av Reuters.
Ifølge Euronews og Kyiv Independent hintet Russlands president Vladimir Putin forrige uke om at landet vurderer å gjøre endringer i doktrinen.
Russland er landet med flest atomstridshoder i sitt arsenal. Federation of American Scientists regner med at Russland totalt har tilgang til 5580 atomstridhoder per mars 2024. 1200 er ventet bli demontert.
Se video: Russland viser muskler
Klar beskjed fra Stoltenberg
Som et bidrag til den økte spenningen mellom Russland og Vesten har flere fremtredende skikkelser i det russiske statsapparatet raslet med atomsablen i løpet av det siste året.
Den kanskje mest nevneverdige er Dimtrij Medvedev som flere ganger har advart verden om «atomarmageddon» om vestlige land blander seg for mye inn i Vladimir Putins krig i Ukraina.
Tidligere i juni besvarte Nato-sjef Jens Stoltenberg retorikken som har kommet fra russisk hold de siste par årene.
– De siste årene og månedene har vi sett en farlig atomretorikk fra Russlands side. De har opplyst at de har plassert ut atomvåpen i Belarus, og de har gjennomført øvelser, sa Stoltenberg.
Samtidig understreket han at Natos atomvåpen er klare som alliansens ytterste avskrekkelsesmiddel.
– Våre atomvåpen er klare.
Atomvåpnenes rolle har blitt mer sentral
I sin årsrapport skriver Stockholms internationella fredsforskningsinstitutt (Sipri) at atomvåpen har fått en mer fremtredende plass de siste årene.
Fredsforskningsinstitutt omtalert utviklingen som «svært bekymringsfull» og oppfordrer verdens ledere til å «ta ett skritt tilbake og reflektere» i en tid de anser som en av de farligste i menneskehetens historie.
– Vi har ikke sett en så fremtredende rolle for atomvåpen i internasjonal forbindelse siden den kalde krigen, sier Wilfred Wan, som er direktør for Sipris program for masseødeleggelsesvåpen.