Over 15 politifolk skal være drept i angrep i Dagestan

Et foto tatt fra en video publisert av nettmediet Golos Dagestana (Dagestans stemme) viser røyk som stiger opp etter angrepet i Makhatsjkala, hovedstaden i den russiske republikken Dagestan. Foto: Golos Dagestana / AP / NTB
Et foto tatt fra en video publisert av nettmediet Golos Dagestana (Dagestans stemme) viser røyk som stiger opp etter angrepet i Makhatsjkala, hovedstaden i den russiske republikken Dagestan. Foto: Golos Dagestana / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 15 politibetjenter er drept i angrep i den russiske republikken Dagestan, ifølge den lokale guvernøren. Flere sivile skal også være drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndag gikk væpnede menn til angrep mot to ortodokse kirker, en synagoge og politifolk. Det ble meldt om angrep både i regionhovedstaden Makhatsjkala og byen Derbent 125 kilometer lenger sør.

Natt til mandag melder Dagestans guvernør Sergej Melikov at over 15 politibetjenter har blitt drept, i tillegg til flere sivile. En ortodoks prest skal være blant de drepte.

– Dette er en tragediens dag for Dagestan og hele landet, sier Melikov i en video i sosiale medier natt til mandag.

Situasjonen er under kontroll, ifølge guvernøren.

Ukjent antall angripere

Dagestan har rundt 3 millioner innbyggere og ligger vest for Kaspihavet. Republikkens innenriksdepartement sier at væpnede angripere åpnet ild mot en synagoge og en ortodoks kirke i Derbent, som i likhet med regionhovedstaden ligger ved bredden av Kaspihavet. Omtrent samtidig kom meldinger om angrep mot en kirke og politi i Makhatsjkala.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets nasjonale antiterror-komité omtaler angrepet som terror. Ifølge dem er fem militante angripere drept – to i Derbent og tre i Makhatsjkala, melder det statskontrollerte nyhetsbyrået Ria. Guvernør Melikov melder imidlertid om seks drepte angripere.

Det er ikke kjent hvor mange som tok del i angrepene. Ingen har tatt på seg skylden for angrepene.

Mandag, tirsdag og onsdag er erklært som sørgedager i republikken.

Det store flertallet av innbyggerne i Dagestan er muslimer, men blant republikkens mange folkegrupper er også en liten jødisk minoritet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hevder Nato står bak

I videoen som guvernør Melikov har publisert, kommer han med udokumenterte påstander om at angrepet kan blitt planlagt utenlands, og han antydet en sammenheng mellom angrepene og Russlands «militære spesialoperasjon» i Ukraina.

Også andre embetsfolk var kjapt ute med å peke mot Nato og Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at disse terrorangrepene på en eller annen måte er forbundet med etterretningstjenesten i Ukraina og Nato-land, skrev den dagestanske folkevalgte Abdulkhakim Gadzjijev på sin Telegram-konto.

Lignende beskyldninger ble også rettet mot Ukraina, USA og vesten etter terrorangrepet mot en konsertarena i Krasnogorsk utenfor Moskva 22. mars, til tross for at en gren av den ytterliggående islamistgruppa IS tok på seg ansvaret.