Økende frustrasjon i Biden-administrasjonen over Israel-politikken

President Joe Bidens manglende vilje til å legge press på Israel er feilslått, mener kritikere. Foto: AP / NTB
President Joe Bidens manglende vilje til å legge press på Israel er feilslått, mener kritikere. Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frustrasjonen over president Joe Bidens politikk overfor Israel er økende i Washington, og nok en amerikansk toppdiplomat trekker seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Andrew Miller regnes som en av de fremste ekspertene på konflikten mellom Israel og palestinerne i midtøstenavdelingen i amerikansk UD.

Som «deputy assistant secretary for Israeli-Palestinian affairs» fungerte han som spesialutsending og var blant annet involvert i forhandlingene om frigivelse av amerikanske gisler i Gaza.

Han hadde tidligere sentrale stillinger i president Barack Obamas nasjonale sikkerhetsråd og i staben til daværende utenriksminister Hillary Clinton, og han har også bakgrunn som rådgiver i USAs FN-delegasjon og som diplomat ved amerikanske ambassader i Midtøsten.

Ifølge Miller er det hensynet til familien som gjør at han nå trekker seg, men flere ser avgangen i sammenheng med økende frustrasjon over Bidens Israel-politikk i amerikansk UD.

Se video: Mener Biden «fryser til» - igjen

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritisk

Ifølge Washington Post er Miller en sterk tilhenger av en palestinsk stat, og han skal ha vært kritisk til Bidens politikk overfor Israel og manglende vilje til å legge press på statsminister Benjamin Netanyahu.

Frustrasjonen i amerikansk UD er ifølge avisen stor over at Biden støtter seg på en liten klikk av rådgivere i Israel-spørsmål, uten å lytte til departementets erfarne diplomater og eksperter.

– Dette er nok et stort tap for Biden-administrasjonen som fører en feilslått politikk, konstaterer Tariq Habash. Han trakk seg i januar fra en stilling i det amerikanske utdanningsdepartementet i protest mot Bidens støtte til Israel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ødeleggende

Josh Paul , som i en årrekke jobbet i amerikansk UD, trakk seg i oktober i protest mot USAs våpenstøtte til den israelske hæren.

– Beslutningen om å forsyne den ene parten i konflikten med våpen er kortsynt, ødeleggende og urettferdig, mente han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– USA skal ikke levere våpen som brukes til å drepe sivile, fastholdt Paul.

Mistet troverdighet

Annelle Sheline sa i mars opp stillingen i midtøstenavdelingen i amerikansk UD der hun jobbet med menneskerettsspørsmål.

– USAs troverdighet i menneskerettsspørsmål har nesten helt forsvunnet, skrev hun i sin begrunnelse.

Hala Rharrit jobbet i amerikansk UD i 18 år, men trakk seg også i frustrasjon over Biden-administrasjonens Israel-politikk.

– Politikken ble helt uakseptabel. Jeg holdt ut i håp om å kunne endre ting fra innsiden, men innså på et tidspunkt at denne politikken undergraver amerikanske interesser og destabiliserer Midtøsten, sa den erfarne arabisktalende diplomaten i et intervju.

Skam og skyld

Harrison Mann hadde majors grad i USAs militære etterretningstjeneste (DIA) og trakk seg i mai.

– Jeg føler skam og skyld, vel vitende om at jeg med mitt arbeid har bidratt til død og lidelse blant palestinerne, skrev han i sitt avskjedsbrev.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biden-administrasjonen har med sin betingelsesløse støtte til Israel «oppmuntret til hensynsløs eskalering og risiko for en større krig», hevdet han.

Protestbrev

Over 1000 ansatte i USAID, som har ansvaret for mesteparten av USAs utviklingshjelp, undertegnet tidlig i krigen et protestbrev med krav om at Biden måtte ta til orde for våpenhvile i Gaza.

– Vi er skremt og motløse over de mange bruddene på internasjonal lov som skal beskytte sivile, medisinsk personell og mediepersonell, så vel som skoler, sykehus og gudshus, het det i brevet.