Tormod Heier om russisk krenking i lufta: – Det kan være risikabelt

Det var et russisk kampfly av typen SU-24 som beveget seg inn i svensk luftrom forrige lørdag. Russland har blant annet brukt flyet i Syria.
Det var et russisk kampfly av typen SU-24 som beveget seg inn i svensk luftrom forrige lørdag. Russland har blant annet brukt flyet i Syria. Foto: Vladimir Isacsjenkov / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det å fly inn i andre lands luftrom kan føre til nedskytinger og ukontrollerte eskaleringer, påpeker professoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Finland og Sverige skapte overskrifter forrige uke etter at landene angivelig skal ha fått luftrommene sine krenket av russiske kampfly:

  • Finske myndigheter mistenker at fire russiske fly krenket landets luftrom mandag 10. juni. Ifølge en uttalelse fra den finske grensevakten skal det ha vært snakk om to bombefly og to jagerfly.
  • Sist helg meldte svenske myndigheter om at et russisk kampfly av typen Sukhoj Su-24 hadde kommet seg inn i svensk luftrom øst for Gotland fredag 14. juni. To svenske jagerfly ble sendt opp for å møte det russiske flyet, noe som skal ha bidratt til at det trakk seg tilbake.


Ifølge NTB og det finske forsvarsdepartementet må vi tilbake til 2022 for å se lignende hendelser i de to landene. Professor Tordmod Heier ved Forsvarets høgskole tror ikke de russiske luftkrenkelsene er tilfeldige.

Her kan du lese mer om Russland!

– Dette er det russiske kroppsspråket akkurat nå

Heier opplyser at slike situasjoner gjerne kan oppstå i lys av andre hendelser.

– Det er nokså sjelden at dette skjer overfor Nato-land. Så når krenkelsene først skjer, så er det gjerne i forbindelse med arrangementer eller hendelser russerne selv ikke er særlig begeistret for. Dette er det russiske kroppsspråket akkurat nå.

Professoren viser til fredskonferansen i Sveits sist helg og at G7-landene 13. juni ble enige om å gi Ukraina et lån på 50 milliarder dollar med fryste russiske midler som sikkerhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Talsperson Maria Zakharova i det russiske utenriksdepartementet uttalte at det vil være kriminelt å bruke avkastningen av de fryste midlene og varslet samtidig et «smertefullt svar» mot EU.

Se video: Hevder flere krigsfly ble skutt ned

Riksdagen med USA-ja

Heier trekker også frem en svensk-amerikanske militæravtale som vil gi USA tilgang til flere militærbaser i Sverige. Krenkelsen av svensk luftrom skjedde bare dager før den svenske Riksdagen vedtok avtalen mandag denne uken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hensikten med avtalen er at USA raskt skal kunne komme Sverige til unnsetning ved en krise.

– Sett med russiske øyne er dette svært uheldig siden det reduserer den strategiske varslingstiden i krise og krig hvis USA overfører store styrker til disse svenske områdene. sier Heier.

– Da blir det vanskeligere for russerne å vinne frem i en eventuell krise, samtidig som erkerivalen i vest får egne styrker i bedre posisjoner overfor russiske motparter, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Bak seg har han 32 år som offiser i Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
Tormod Heier er professor i militær strategi og operasjoner ved Stabsskolen ved Forsvarets høgskole. Bak seg har han 32 år som offiser i Forsvaret. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Kan være risikabelt

Å fly inn i andre lands luftrom er ikke risikofritt, påpeker Heier.

– Det kan være risikabelt fordi slike flygninger raskt kan føre til misforståelser og tekniske uhell, som igjen kan føre til nedskytinger og ukontrollerte eskaleringer.

Da nyheten om at finske myndigheter mistenkte russisk krenkelse kom forrige uke sa forsvarsminister Antti Häkkänen at Finland tok det mistenkte territorielle bruddet på alvor , ifølge den finske allmenkringkasteren Yle.

Det var først noen dager senere den finske grensevakten opplyste om at det gjennom etterforskningen trolig var totalt fire fly som hadde vært innom finsk luftrom.

Sveriges flyvåpensjef Jonas Wikman hadde følgende å si om krenkingen av svensk luftrom forrige helg:

– Den russiske oppførselen er ikke akseptabel og viser manglende respekt for vår territorielle integritet. Vi fulgte hele forløpet og var på plass for å gripe inn.

Finland og Sverige er de ferskeste medlemmene i Nato. Finland ble med i april i fjor, mens Sverige sluttet seg til alliansen i mars i år.