Kreml kritiserer USAs forbud av russisk antivirusprogram

Produktene til Kaspersky blir nå forbudt i Oslo.
Produktene til Kaspersky blir nå forbudt i Oslo.  Foto: AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det russiske IT-sikkerhetsselskapet Kaspersky får ikke lenger selge sin produkter i USA, sier landets handelsdepartement. Kreml ser det som urettferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det amerikanske handelsdepartementet sier forbudet er det første i sitt slag.

– Russland har gang på gang vist at de har både evne og vilje til å utnytte russiske selskaper, som Kaspersky, til å samle inn sensitive amerikanske opplysninger og bruke dem som våpen, sier handelsminister Gina Raimondo i en uttalelse.

Men Kreml sier at forbudet fører til urettferdig konkurranse.

– Kaspersky Lab er et selskap som er veldig, veldig konkurransedyktig på internasjonalt nivå, sier Kreml-talsmann Dmitrij Peskov.

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Foto: AFP / NTB
Kreml-talsmann Dmitrij Peskov. Foto: AFP / NTB

– Dette er en favorittmetode for urettferdig konkurranse fra delen av USA. De tyr til slike taktikker hver gang.

Raimondo sier vedtaket om å utestenge Kaspersky viser at USA ikke vil nøle med å handle når «teknologi utgjør en risiko mot USA og dets borgere».

Kaspersky hevder de ikke deltar i aktiviteter som er en trussel mot USAs nasjonale sikkerhet. De vil undersøke alle juridiske muligheter for å få lov til å fortsette å selge til amerikanske kunder, opplyser selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge departementet har Kaspersky kontorer i 31 land som betjener over 400 millioner brukere og 270.000 store bedriftskunder over hele verden.

Selv om forbudet inkluderer oppdatering av eksisterende antivirusprogrammer, får Kaspersky dispensasjon for å levere oppdateringer til og med 29. september, for å gi amerikanske bedrifter tid til å finne alternativer.