Vladimir Putin varsler økte skatter

– Denne skatteøkningen er en direkte konsekvens av at regimet går tom for penger og de leter etter nye måter å sponse krigen på, sier den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Minialo. Bildet viser Vladimir Putin under kransnedleggelsen ved Ho Chi Minh-mausoleet under sitt offisielle besøk i Hanoi 20. juni 2024.
– Denne skatteøkningen er en direkte konsekvens av at regimet går tom for penger og de leter etter nye måter å sponse krigen på, sier den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Minialo. Bildet viser Vladimir Putin under kransnedleggelsen ved Ho Chi Minh-mausoleet under sitt offisielle besøk i Hanoi 20. juni 2024. Foto: Athit Perawongmetha / AFP/NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Putins fullskala krig mot broderfolket i Ukraina koster russerne dyrt. Nå må innbyggerne bla enda dypere i lommeboka for at «spesialoperasjonen» kan fortsette.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første signalene kom tidligere i vinter, men nå har presidenten gitt administrasjonen endelig ordre om å gjennomføre de upopulære planene.

Tidsfristen for å vedta skatteøkningen skal være satt til august.

– En gang i august

– Når det gjelder endringer i skattesystemet, bør de endelig utarbeides av regjeringen og statsdumaen. En gang i august, tror jeg, er det endelige vedtaket planlagt, sier Putin til russiske statsmedier, skriver Ukrainska Pravda , som siterer Moscow Times.

Ifølge presidenten vil de nye skatteskjerpelsene kun berøre 3,2 av skattebetalerne. Dette omfatter i hovedsak russere som tjener mer enn 2,4 millioner rubler, eller i underkant av 300.000 kroner årlig.

Inntektsskatten er for tiden 13 prosent for flertallet av russere, ifølge Reuters.

270 milliarder kroner i ekstra inntekter

Dersom forslaget går gjennom budsjett- og skattekomiteen i den russiske statsdumaen, er det ventet at endringer i skatteloven vil tre i kraft fra og med 1. januar 2025.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Økning i skattenivået kommer som en følge av galopperende utgifter til den blodige krigen mot Ukraina, som har kostet hundetusenere av menneskeliv. Det er ventet at skatteøkningen vil gi den russiske staten om lag 270 milliarder kroner i ekstra inntekter.

Ifølge finansminister Anton Siluanov vil endringene ikke påvirke de fleste innbyggere, kun de med høy inntekt, skriver næringslivsavisen RBC.

Se video: Putin sammenlignes med Disney-skurk

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regimet går tom for penger

Den russiske opposisjonspolitikeren Aleksej Minialo, som er medgründer av Chronicles, som gjennomfører uavhengige meningsmålinger i Russland, mener Putin nå prøver å velte krigens svimlende kostnader over på den russiske middelklassen.

– Endringene vil presse mer penger fra innbyggerne. Denne skatteøkningen er en direkte konsekvens av at regimet går tom for penger og de leter etter nye måter å sponse krigen på. Skatteøkninger påvirker hovedsakelig middelklassen, noe som er bra for regimet, sier Minialo, ifølge Newsweek.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke gode nyheter

Han mener regimet er forsiktige med å ramme størstedelen av sine nøkkelkategorier i befolkningen, som er de fattige, byråkratiet og de aller rikeste.

De økte inntektene vil gjøre Putin-regimet i stand til å fortsette dødsspiralen til russiske og ukrainske soldater.

– Denne skatteøkningen er ikke gode nyheter fordi det vil gi mer penger til krigen, konstaterer Aleksej Minialo.

Nå rammes de store byene

Boris Grozovski, ekspert på russisk økonomi ved tenketanken Wilson Center i Washington D.C., presiserer at selv om økningen bare påvirker tre prosent av befolkningen på landsbasis, er andelen i Moskva 15 prosent, i St. Petersburg åtte prosent, mens i de oljeproduserende regioner berører det mellom fem og ti prosent av innbyggerne.

– Kreml ønsker å holde krigsutgiftene på det svært høye nivået på nesten 40 prosent av det totale budsjettet, og øke andre utgifter, slik Putin lovet under valget i 2024. Dette trekket vil løse de fleste budsjettproblemene og tillate regjeringen å fortsette å øke krigsutgiftene, sier Grozovski.