Russland bekrefter å ha mistet verdifullt varslings- og kontrollfly av typen A-50

Overvåkingsflyet A-50 har i oppdrag å oppdage fiendtlige luftvernsystemer, guidede missiler og koordinere mål for russiske jagerfly. Hvert fly koster anslagsvis fire milliarder kroner. Siden nyttår har ukrainske styrker skutt ned to av de sjeldne flyene.
Overvåkingsflyet A-50 har i oppdrag å oppdage fiendtlige luftvernsystemer, guidede missiler og koordinere mål for russiske jagerfly. Hvert fly koster anslagsvis fire milliarder kroner. Siden nyttår har ukrainske styrker skutt ned to av de sjeldne flyene. Foto: Alexander Zemlianichenko/NTB / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skulle ta fire måneder før russiske myndigheter innrømmet at et av deres mest verdifulle overvåkingsfly var skutt ned av ukrainske styrker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I slutten av februar meldte Ukrainas militære etterretningsbyrå at ukrainske styrker hadde skutt ned et russisk Berijev A-50 overvåkingsfly over Azovhavet. Alle de ti bestningsmedlemmene om bord skal ha mistet livet.

– Har fløyet sin siste tur

– A-50-flyet, med kallenavn Bayan, har fløyet sin siste tur, skrev luftforsvarets øverstkommanderende, Mykola Olesjtsjuk, på Telegram.

Nedskytingen ble omtalt som et alvorlig militært tilbakeslag for Russland.

Det russiske forsvarsdepartementet kommenterte ikke opplysningene om nedskytingen i februar, men først nå bekrefter den russiske etterforskningskomitéen tapet. Samtidig innrømmes det at det ukrainske luftvåpenet sto bak nedskytingen, skriver Kyiv Independent.

Har færre enn ti A-50-fly

A-50 er et tidlig varslings- og kontrollfly av sovjetisk opprinnelse, som er en videreutvikling av transportflyet Ilyushin Il-76. A-50 ble utviklet for å erstatte Tupolev Tu-126 «Moss» og fløy for første gang i 1978.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland har færre enn ti fly av denne typen. Det brukes for å rekognosere og overvåke fiendtlige styrker, og skal ha spilt en nøkkelrolle i støttefunksjoner for Russlands krigføring mot Ukraina.

Video: Skal ha truffet tank med fem millioner liter olje

Fire milliarder kroner per stykk

Overvåkingsflyet A-50 har i oppdrag å oppdage luftvernsystemer, guidede missiler og koordinere mål for russiske jagerfly. Hvert fly koster anslagsvis fire milliarder kroner.

– Tapet vil sannsynligvis i betydelig grad svekke situasjonsforståelsen til russiske flyvere. Dette er en kapasitetsmangel Russland ikke har råd til i luftrommet over det østlige og sørlige Ukraina, skrev det britiske forsvarsdepartementet i en rapport.

Skal ha mistet nærmere 700 fly og helikoptre

I januar skjøt Ukraina ned et tilsvarende A-50-fly over Azovhavet. Et Il-22 luftbårent kontrollsenter ble også angivelig ødelagt i samme operasjon.

Russlands totale tap av luftstyrker etter 28 måneders krigføring, er 359 fly og 326 helikoptre, ifølge Ukrainas generalstab. Disse tallene er ikke verifisert av uavhengige kilder.