Krigen går ikke helt etter planen: Nå har Putin startet jakten på syndebukker

Russlands president Vladimir Putin, tidligere forsvarsminister Sergei Shoigu og tidligere viseforsvarsminister Timur Ivanov fotografert sammen i den militære patriotparken i Kubinka utenfor Moskva, 19. september 2018. Nå har Putin fjernet begge generalene fra sine nøkkelposisjoner. Ivanov er fengslet for korrupsjon, mens Sjojgu er omplassert og utnevnt til leder av Russlands sikkerhetsråd.
Russlands president Vladimir Putin, tidligere forsvarsminister Sergei Shoigu og tidligere viseforsvarsminister Timur Ivanov fotografert sammen i den militære patriotparken i Kubinka utenfor Moskva, 19. september 2018. Nå har Putin fjernet begge generalene fra sine nøkkelposisjoner. Ivanov er fengslet for korrupsjon, mens Sjojgu er omplassert og utnevnt til leder av Russlands sikkerhetsråd. Foto: Alexey Nikolskiy / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperter mener Putins siste maktgrep i Kreml-ledelsen er eksempler på «klassisk utrenskning», og at det trolig vil komme flere overraskelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere høyt profilerte og erfarne militærledere er den siste tiden fjernet, omplassert eller arrestert i Moskva.

Det kan være tegn på at Vladimir Putin føler seg truet og vil styrke egen posisjon, mener eksperter.

Etter en lang periode med stabilt lederskap i Russlands øverste hierarki, har det de siste ukene og månedene kommer flere uventede rokkeringer på toppen.

Exit for fem generaler

Generalmajor Ivan Popov ledet den russiske 58. armé før han ble avskjediget. Foto: Det russiske forsvarsdepartements pressetjeneste / AP / NTB
Generalmajor Ivan Popov ledet den russiske 58. armé før han ble avskjediget. Foto: Det russiske forsvarsdepartements pressetjeneste / AP / NTB

Blant nøkkelpersonene som nå er omplassert, har fått andre arbeidsoppgaver eller er satt bak lås og slå, er den mangeårige forsvarsministeren Sergej Sjojgu, tidligere viseforsvarsminister Timur Ivanov, general Vadim Shamarin, som var rangert som den nest mektigste i Russlands forsvarsstab, general Valerij Gerasimov og general Ivan Popov.

Les alt om krigen i Ukraina her

I tillegg har den tidligere lederen for Russlands sikkerhetsråd, Nikolaj Patrusjev, fått nye oppgaver som rådgiver for skipsbygging. Patrusjev har vært nevnt som en mulig arvtaker til Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

At såpass mange av presidentens mest lojale generaler byttes ut, har vakt oppsikt. Omrokkeringen tolkes på ulike måter, og bare Putin selv kan svare på motiv og årsak. Men teoriene og spekulasjonene rundt omrokkeringene, er mange.

Tror flere generaler vil bli rensket ut

Oberstløytnant og tidligere sjef for Hærens etterretningsskole i Stockholm, Jörgen Elfving, er ikke i tvil om hvorfor utrenskingene skjer akkurat nå.

– Å anklage dem for bestikkelser er sannsynligvis et påskudd og den virkelige årsaken kan være mangel på lojalitet eller at det er uttrykt kritikk mot måten krigen i Ukraina føres på, sier Elfving til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror flere av de siktede kan ha hatt et for nært forhold til den avsatte forsvarsministeren Sergej Sjojgu, som nylig ble avsatt.

Elfving tror derfor det er sannsynlig at enda flere av Russlands generaler kan lide samme skjebne i tiden som kommer, og at siktelsene og rollebyttene kan anses som en advarsel og en form for indre selvjustis som skal skremme andre fra illojalitet og grådighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: Putin sammenlignes med Disney-skurk

Putin sparker fire viseforsvarsministre – utnevner niese

Mandag kveld kom melding om at Putin har utnevnt sin slektning Anna Tsivileva til å fylle plassene til fire viseforsvarsministre som fikk sparken samme dag.

Putins niese, Anna Tsivileva, skal ha fått en av de ledige stillingene, skriver det statlige russiske nyhetsbyrået Tass. I meldingen kommer det også fram at Putin øker antall viseforsvarsministre til tolv. Tsivileva er datter av Putins fetter.

De som nå er sparket fra sine viseforsvarsministerposter, er Nikolaj Pankov, Ruslan Tsalikov, Tatjana Sjevtsova og Pavel Popov, ifølge Kreml. De tre øvrige erstatterne er Leonid Gornin, Pavel Fradkov og Oleg Saveljev.

– Dette er tegn på maktkamp

President Vladimir Putin styrer Russland med tilnærmet diktatorisk makt. Foto: Alexei Druzhinin / AP
President Vladimir Putin styrer Russland med tilnærmet diktatorisk makt. Foto: Alexei Druzhinin / AP

Inga Näslund, Øst-Europa-sjef ved Olof Palme International Center. Hun tolker utrenskingene slik:

– Dette er tegn på maktkamp og at folk leter etter syndebukker for dårlige resultatet i krigen, sier Näslund til Expressen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetspolitisk ekspert ved tenketanken Frivärld, og medlem av Royal Academy of Military Sciences, Patrik Oksanen, karakteriserer Putins siste manøver i lederkabalen som «en klassisk utrenskning». Han får følge av Håkan Gunneriusson, dosent i krigsvitenskap ved Risiko- og kriseforskningssenteret ved Mittuniversitetet i Sundsvall.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På linje med Stalin og Katarina den store

– Tankene går unektelig til hvordan makthaverne ble renset ut under den pågående verdenskrigen i Sovjetunionen. Ellers er selvfølgelig de som rydder ut også de korrupte, oppsummerer eksperten.

I mars ble Vladimir Putin gjenvalgt som president i Russland med 87 prosent av stemmene etter at alle reelle opposisjonskandidater var utestengt av ulike grunner.

Putin (71) har sittet ved makten i Kreml siden 1999, det vil si like lenge som Josef Stalin. Nå får han fire nye år, men kan trolig sitte enda lenger dersom han ønsker det. Putin blir nå den lengstsittende lederen i Russland siden Katarina den store på 1700-tallet.